Het simpele antwoord is: ‘Nee’.

Iedereen die een gegronde reden (gerechtvaardigd belang) heeft om een onderzoek in te laten stellen naar een gebeurtenis, mag een particulier onderzoeksbureau inschakelen om een onderzoek te laten uitvoeren.

Daar is geen advocaat bij nodig.

Als particulier (of bedrijfsvertegenwoordiger) heb je het recht om een onderzoek in te (laten) stellen als je vermoedt dat je onrecht aangedaan wordt.

Heb ik dan speciale kennis nodig?

Nee, niet voor het forensisch onderzoek. Wij adviseren je en helpen je om de zaken op de juiste manier aan te leveren en beschikbaar te stellen voor onderzoek. We kunnen het voor je doen, ter plaatse, of we helpen je om de materialen bij ons te krijgen.

Bieden jullie juridische ondersteuning?

Wij zijn geen advocaten of juristen. We kunnen je niet optimaal adviseren over de te nemen stappen in het juridisch traject, we kunnen wel adviseren over de forensische onderbouwing die er is en de betekenis van de onderzoeksresultaten. Ook kunnen we helpen bij het uiteenzetten van de zaken binnen de situatie die door forensisch onderzoek wel of niet worden ondersteund en waar nog onderbouwing gevonden kan worden (eventueel via nader onderzoek).

Samenwerking

Als er al een juridisch traject loopt, of er al een jurist of advocaat met de situatie of gebeurtenis bezig is, werken we wel graag samen met de betrokken advocaat.
Zowel de advocaat als de particulier onderzoekers streven immers hetzelfde doel na: het onderbouwen van de feiten in de situatie

Soms is betrokkenheid van een advocaat handig; wanneer een advocaat reeds in een juridisch proces is verwikkeld weet de advocaat wat er nodig is en waar de aandacht op ligt.
Ook op welke punten nog onduidelijkheid is en meer bewijs, ondersteuning of uitleg nodig is voor de rechter.

Advocaat als opdrachtgever

Natuurlijk kan een advocaat wel opdrachtgever voor ons zijn. Een advocaat kan goed inzien welke (forensische) ondersteuning nodig is om zijn aanpak in het juridisch traject te onderbouwen.

Maar ook dat hoeft niet perse. Als er al een advocaat of jurist betrokken is in jouw zaak en je wil toch zelf nog overleggen over de mogelijkheden van onderzoek of een onderzoek door ons laten uitvoeren, kan dat altijd.

Samen naar de waarheid!
Cynthia