Missie

“Een rechtvaardiger wereld door daadwerkelijke equality of arms in ieder geschil.”

Middels het beschikbaar stellen van kennis en kunde omtrent alle vormen van forensisch onderzoek op één locatie

Visie

Forensicon ziet een rechtvaardiger wereld als een wereld waarin iedereen die vecht voor zijn recht volledig kan beschikken over forensische kennis en onderzoek om claims van de wederpartij te kunnen toetsen en zijn eigen kant van het verhaal te laten onderzoeken door middel van betrouwbaar, integer en objectief onderzoek.

Forensicon maakt wetenschap beschikbaar voor iedereen die naar de waarheid zoekt. 

Uitgangspunten

Forensicon voert onderzoek uit voor iedereen met een gerechtvaardigd belang

Forensicon werkt onafhankelijk, objectief en integer

Forensicon werkt alleen met erkende deskundigen en betrouwbare partners

Forensicon werkt te allen tijde volgens de vigerende wet- en regelgeving

Betrouwbaar

Integer

Objectief

Voor iedereen

Marco Bosmans

Marco Bosmans

Directeur Eigenaar / Forensisch Adviseur

Marco Bosmans is oprichter en CEO van Forensicon, het Forensische Onderzoeksinstituut dat ook voor particulieren toegankelijk is én trainingen verzorgt aan juridische professionals. Marco geeft daarnaast les aan verschillende Hogescholen en Universiteiten, is getrouwd en heeft twee kinderen. Uitlaatklep: triatlon.

Gelijkheid. Dat is het woord wat mij drijft.

Vroeger wilde ik al bij de politie: het ging mij dan met name om mensen helpen die onrecht werden aangedaan. Maar ik vond de wetenschap ook reuze interessant. Forensisch onderzoek is het ultieme werkveld waar de werelden van wetenschap en justitie elkaar kruisen.
Maar FO is ook het werkveld waarin heel veel ongelijkheid voorkomt. Omdat het in Nederland bijvoorbeeld nog steeds zo is dat de politie of het Openbaar Ministerie bepaalt of bepaalde sporen aan forensisch onderzoek worden onderworpen.

Soms worden forensische sporen niet eens opgepakt, omdat ze puur uit onwetendheid zijn verwijderd door bijvoorbeeld artsen, ambulancemedewerkers, of aanwezigen op de plaats waar het gebeurde.

Gaat het om leven en dood? Soms wel. Een veroordeling is in mijn ogen bijna eenzijdig, als de veroordeelde iemand is die geen enkele kennis heeft over zijn dossier, over de bewijslast en de waarde van die bewijslast. Ook advocaten en andere juridische adviseurs weten niet tot in detail wat de mogelijkheden zijn.

Die ongelijkheid in kennis, daar maken wij ons echt druk om. Eerlijkheid is equality of arms, en daar hoort ook bij dat je de kennis hebt om alle kansen te benutten.

In de afgelopen jaren hebben we bewezen dat we onafhankelijk onderzoek doen, maar ook eerlijk en open advies geven. Soms horen we iets aan en concluderen we vrij snel: ‘Dit zou je kunnen doen. Maar gezien de omvang van de rest van het bewijs, zou ik hier geen geld aan uitgeven’.

We gaan voor gelijkheid. Zo hard dat je ons vak kunt vergelijken met topsport. Zoals een deskundige eens stelde: “Je moet een speld in een hooiberg willen vinden, en ook gek genoeg om überhaupt te beginnen met het zoeken.” Daarin hebben we bovendien de mentaliteit om het af te maken waar anderen zouden stoppen. Ik denk dat dát onze kracht is.

Cynthia Zwart

Cynthia Zwart

Manager Forensisch Onderzoek / Forensisch Adviseur

Cynthia Zwart is privaat forensisch rechercheur en adviseur bij Forensicon. Zij is het eerste aanspreekpunt van onze organisatie en verzorgt diverse lezingen en cursussen. Cynthia geeft daarnaast les aan HBO studenten Forensisch Laboratoriumonderzoek in Leeuwarden en Breda.

Ik vind het heel vervelend als ik niet weet wat me te wachten staat.

Opgegroeid in een gezin met zes kinderen, was er bij ons thuis ALTIJD duidelijkheid over wat er verwacht werd en over wat er zou gebeuren. Ik ben zeker niet opgegroeid in een strak regime, maar het goed plannen van de verschillende schooltijden, hobby’s, dagen waarop we wel en niet op tijd thuis waren voor het eten, dat was wel van belang om te zorgen dat alles goed verliep. Het bracht rust en zekerheid. Heerlijk! We wisten altijd wat ons te doen stond en zelfs als dat niet ons favoriete taak was, was het prettig om te weten waar we aan toe waren.
Ik kan mij dus goed verplaatsen in het machteloze gevoel dat het bij-effect is van onzekerheid.

In mijn werk heb ik dagelijks te maken met de onzekerheid van anderen.
Soms gebeuren er dingen in je leven die je niet in eigen handen hebt. Dingen waarvan je niet weet wat de gevolgen zijn. Of wat je kansen zijn. Als je afhankelijk bent geworden van anderen – erger nog: van het oordeel van anderen – ben je ineens ontzettend kwetsbaar.

Weten waar je aan toe bent, daar gaat het om. Juist dat is wat mij drijft.
Ik kan niet voorkomen wat er gebeurt, en ik kan het ook niet oplossen. Maar ik kan wel helpen om duidelijkheid te creëren.
Dit drijft mij om correct en volledig te zijn en zo de onzekerheid, waar mogelijk, al in een vroeg stadium weg te nemen. Duidelijk maken wat er speelt, zodat de klant een eerlijke kans heeft en de waarheid boven tafel kan krijgen. Pas wanneer je de feiten op een rijtje hebt, kun je doordachte keuzes maken.

Als je jouw kant van het verhaal kunt aantonen met onweerlegbare feiten, en het dan ook nog kunt verwoorden, houd je zelf de touwtjes in handen. Als je weet welke twijfel terecht is en welke niet, kun je de juiste beslissing nemen. Met het verkrijgen van deze zekerheid wil ik helpen. Daarvoor werk ik bij Forensicon.