Als private aanbieder van forensisch onderzoek, werken we bijna altijd in opdracht van een partij. Voor deze partij staan grote belangen op het spel. Hij vraagt ons om onderzoek uit te voeren en daarmee een onderzoeksresultaat te genereren dat hij kan gebruiken om aan zijn wederpartij iets aan te tonen.

Dit onderzoek is dan ook hetgeen dat we aanbieden. We voeren een onderzoek uit en verwerken de resultaten in een onderzoeksrapport.

Hierbij kan het gebeuren dat een rapport niet de gewenste resultaten of conclusies bevat.

Maar helaas, we bieden geen garantie op het gewenste resultaat. Wel op gedegen advies en betrouwbaar onderzoek.

Garantie in dienstverlening

Voordat je iets koopt, wil je weten wat je krijgt voor je geld. Je maakt zelf de afweging of hetgeen wordt aangeboden het waard is om het bedrag te betalen wat ervoor wordt gevraagd.

Als je een product koopt krijg je standaard een garantie op een bepaalde kwaliteit van het product. Een brood mag niet beschimmeld zijn en een wasmachine moet schone was opleveren en een bepaalde levensduur hebben.

Bij diensten ligt dat anders. Toch zijn er veel aanbieders van diensten die resultaat garanderen. ‘Ben je na een half jaar nog niet gestopt met roken, dan krijg je je geld terug.’ Of ‘Als je na een half jaar zwemles niet slaagt voor je examen, krijg je net zoveel extra lessen tot je wel slaagt.’

Deze dienstverleners zijn zo overtuigd van hun lesmethode, dat ze de garantie op het gewenste resultaat durven toe te voegen. De dienstverlening die je wordt geboden is de cursus stoppen met roken. Of de zwemlessen. Het gewenste resultaat: niet meer roken of een zwemdiploma, wordt in bovenstaande garanties hieraan toegevoegd.

Garanties in forensisch onderzoek

Als aanbieder van forensisch onderzoek zijn wij minstens net zo overtuigd van onze dienstverlening. We kunnen echter nooit vooraf beloven dat een bepaald gewenst eindresultaat zal worden bereikt.

Vooraf is immers voor ons (en ook voor jou) niet duidelijk wat het onderzoeksresultaat zal zijn. Zelfs als je er voor 100% van overtuigd bent dat een bepaald resultaat zal verschijnen, kunnen we dat niet garanderen.

Dit heeft voornamelijk te maken met het materiaal dat we onderzoeken.

Forensisch onderzoek is het zichtbaar maken van informatie uit materiaal. Stel dat je zeker weet dat persoon x een brief heeft aangeraakt. Het kan zomaar gebeuren dat uit onderzoek blijkt dat de achtergebleven vingerafdruksporen niet bruikbaar zijn voor onderzoek. Of dat de aangetroffen vingerafdrukken niet van persoon x zijn. Dat wil niet zeggen dat persoon x de brief ook niet heeft aangeraakt.

Maar omdat het uit het onderzoek niet blijkt, kunnen we het ook niet in het rapport zetten.

We kunnen dus niet garanderen dat uit onderzoek zal blijken dat de vingerafdruk van persoon x op de brief staat. Ook al is het misschien wel zo dat persoon x de brief heeft aangeraakt.
Als het onderzoek dat niet aantoont, zullen we het ook niet in een rapport zetten.

Wat we wel garanderen is een gedegen advies op basis van de situatie. Wat is het beste onderzoek met de hoogste slagingskans in de situatie?

In iedere situatie zullen we het best mogelijke advies geven, ook als dat betekent dat we adviseren dat een onderzoek niet mogelijk is, of wellicht niet de beste manier om de onderliggende vraag te beantwoorden.

Objectief en betrouwbaar

Een forensisch onderzoeksresultaat wordt aangevraagd in het kader van het aantonen of uitsluiten van een bepaald onderzoeksresultaat. Is er wel of geen drugs aanwezig in het bloed van deze persoon? Is deze handtekening wel of niet door persoon x op dit document gezet?

Vaak wil men met het onderzoeksrapport vervolgens aan de wederpartij of een onafhankelijke derde (bijvoorbeeld een rechter) een facet uit de onderliggende situatie kunnen aantonen.
Dat kan alleen als het onderzoeksrapport betrouwbaar is.

Wanneer vooraf al een garantie wordt gegeven over het (gewenste) onderzoeksresultaat, zal het rapport nimmer betrouwbaar zijn en dus ook nimmer kunnen worden gebruikt waar het voor bedoeld is: het onderbouwen van een claim.

Ook al bieden we geen garantie op het gewenste resultaat, we bieden wel garantie op gedegen advies en een bruikbaar onderzoeksrapport.

Samen naar de waarheid!
Cynthia