Vingerafdrukken ontstaan wanneer een dun laagje vet en vocht wordt achtergelaten wanneer een vinger in aanraking komt met een oppervlak. Dit laagje vet ligt op de ondergrond en kan gemakkelijk weggepoetst worden. Zolang de vingerafdruk intact is, kan een laagje poeder worden aangebracht dat hecht aan het vet uit de vingerafdruk en zo de afdruk zichtbaar maakt.

Op bepaalde (poreuze) ondergronden blijft het laagje vet echter niet op de ondergrond liggen, maar trekt in het materiaal van de ondergrond. Bijvoorbeeld op papier, karton, behang of pleisters. De vezels van de poreuze ondergrond zuigen het vocht en het vet van de vingerafdruk in zich op. Poeder kan niet meer hechten aan het vet uit de vingerafdruk.

Toch kunnen we deze vingerafdrukken wel zichtbaar maken. Met behulp van een chemisch middel: Ninhydrine.

Ninhydrine is een middel dat reageert met de aminozuren die aanwezig zijn in het zweet in een vingerafdruk. Bij de verbinding die ontstaat tussen de ninhydrine en de aminozuren uit de vingerafdruk ontstaat een paarse kleur.

Ninhydrine ontwikkeling

Wanneer de te onderzoeken materialen zijn behandeld, vindt de chemische reactie plaats in een periode van enkele dagen tot weken. In een donkere omgeving en met een beetje geduld worden vingerafdrukken in paarse kleur zichtbaar. Ninhydrine werkt goed op zowel vingerafdrukken die pas enkele uren aanwezig zijn, als vingerafdrukken die al jaren geleden op het document zijn geplaatst.

Destructief onderzoek

De chemische reactie die ontstaat bij een behandeling met ninhydrine, is onomkeerbaar. Het is dus een destructief onderzoek. Na behandeling, kunnen de zichtbaar gemaakte vingerafdrukken niet meer worden weggepoetst.
In sommige situaties is dit onwenselijk. Het is sowieso aan te raden voorafgaand aan het onderzoek een kopie van het te onderzoeken document te maken.

Ninhydrine is zeer vluchtig en zeer brandbaar. Om deze reden moet de onderzoeker zichzelf goed beschermen wanneer hij het papier behandeld. Ninhydrine wordt altijd in een zuurkast in een laboratorium gebruikt.

Op poreuze ondergronden blijven vingerafdrukken goed bewaard, en kunnen ze nog lang worden teruggevonden. De chemische werking van ninhydrine zorgt ervoor dat vingerafdrukken weer zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Samen naar de waarheid!
Cynthia

P.S. Hebben jouw vrienden en collega’s ook te maken met sporenmateriaal en het aantonen van bewijs? Deel dit artikel door op de tweet, like of share buttons te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren van deze informatie.