Een handtekening is een identificerend kenmerk van een persoon. Afspraken die tussen partijen worden gemaakt, worden vaak schriftelijk vastgelegd en ondertekend door (de vertegenwoordigers van) de partijen. De handtekening betekent hierbij dat de partij akkoord is met de bepalingen uit de overeenkomst en akkoord gaat met de gemaakte afspraak.

Vervalste handtekening

De ondertekende overeenkomst is vervolgens bindend. Beide partijen zullen de afspraken uit de overeenkomst aan elkaar na moeten komen. Een handtekening is dus erg veel waard.
Regelmatig wordt een handtekening onder een overeenkomst vervalst om hiermee de andere partij aan afspraken te binden, waar deze andere partij niet mee heeft ingestemd.

Hoe goed er ook wordt geoefend op een handtekening, de unieke kenmerken in schrift verraden altijd of een handtekening authentiek of vervalst is.

Individualiteit van een handtekening

Als je zelf een aantal keer je handtekening zet, of – beter nog – een aantal geplaatste handtekeningen van jezelf opzoekt, zal je zien dat de handtekeningen er allemaal verschillend uitzien. Toch bevatten al deze handtekeningen unieke kenmerken. Deze kenmerken zijn in een handtekening voornamelijk te vinden in het lijnenverloop. De unieke schrijfbeweging van een persoon, zorgt voor unieke kenmerken in een schrift en in een handtekening. Dit zorgt voor de echte individualiteit van de handtekening.

Hoe complexer (hoe meer bewegingen in verschillende richtingen) de handtekening, hoe meer unieke schrijverkenmerken er aanwezig zijn in de handtekening. En juist de verschillen tussen handtekeningen van één persoon geven aanwijzingen over de variatie in iemands persoonlijke schrift.

Mijn eigen praktijk

Vanmiddag ontving ik per post een pakketje waarvoor ik – voor ontvangst – mijn handtekening moest zetten op een klein apparaatje, met de achterkant van een pen. Ik sta er onhandig bij en het hokje op het apparaatje is altijd te klein. Uiteindelijk komt er een krabbel op het apparaatje (zowel in als buiten de lijntjes van het hokje) te staan, dat door moet gaan voor mijn handtekening.
Ik ga toch eens proberen om die handtekening op te vragen via de track&trace mogelijkheid van de post om te kijken welke unieke kenmerken nog terug te vinden zijn in de krabbel…

Samen naar de waarheid!
Cynthia