Vingerafdrukken en DNA zijn wellicht de meest gebruikte identificerende sporen  in een forensisch onderzoek.

Er zijn echter nog veel meer sporen die we achterlaten en die ook voor ieder individu uniek zijn.

Afgelopen week verschenen er twee berichten in het nieuws die over dit soort sporen gaan. Een inbreker belandde achter de tralies doordat hij werd geïdentificeerd aan zijn oorafdruk. En in Japan werd gepleit voor het identificeren van rampslachtoffers aan de hand van hun voetafdruk.

Deze bijzondere identificerende kenmerken worden om verschillende redenen echter maar weinig gebruikt in het dagelijks forensisch werk. Maar ze zijn er wel! En soms kunnen ze van groot belang zijn.

Daarom deze week een lijstje met identificerende sporen die zo goed als nooit gebruikt worden in een forensisch onderzoek.

Oren

Zoals een inbreker in België afgelopen week heeft gemerkt, is de vorm van een oor voor iedereen uniek. Het uiterlijke deel van het oor bestaat uit verschillende onderdelen die zich allemaal vormen per persoon. Ofwel ieder onderdeel kan op een verschillende manier voorkomen. De combinatie van kenmerken van de verschillende onderdelen van het oor, maken dat iedereen andere oren heeft.
Lees hier meer over het gebruik van oorafdrukken in een opsporingsonderzoek.

irisIris

Van de iris is ook al langer bekend dat hij als identificerend kenmerk gebruikt kan worden. Enkele jaren geleden werd de iris-scan nog volop gepromoot. Een iris is een orgaan met daarin een opening (de pupil). Het patroon van de iris is voor ieder persoon uniek.

Poriën

Vingerafdrukken ontstaan doordat op je vingertop een dun laagje vet en zweet aanwezig is. Dit zweet is afkomstig uit poriën die in de papillairlijnen liggen. De locatie van deze poriën en de hoeveelheid poriën is voor iedereen uniek.

De poriën op je vingertoppen maken je vingerafdrukken dus nog verder uniek dan de papillairlijnen alleen.
Lees hier meer over het onderzoek naar poriën in een vingerafdruk.

lichaamskenmerkenGebit

De elementen van het gebit zijn al voor ieder persoon uniek. Voornamelijk door factoren als tandenknarsen groeit ieder gebit anders. Wanneer daar ook de ingrepen door de tandarts aan worden toegevoegd, heeft ieder persoon een uniek gebit dat gebruikt kan worden voor identificatie van een persoon.
Lees hier meer over identificatie aan de hand van een gebit.

Voetafdrukken

Voeten bevatten, net als vingertoppen en handpalmen, een uniek papillairlijnenpatroon. Hiermee kunnen dus – net als bij vingerafdrukken – identificaties worden gemaakt.

Kort geleden pleitten Japanse onderzoekers ervoor om rampslachtoffers te identificeren aan de hand van hun voetafdruk. De voetzolen blijven volgens de onderzoekers veel beter beschermd tegen destructie dan de handpalmen en vingertoppen, en hierdoor zijn de voetafdrukken beter te onderzoeken na een grote ramp, dan de vingerafdrukken.

Stemgeluid

Stemgeluid is niet echt een lichaamskenmerk, maar is wel uniek door je lichaam. Je stemgeluid vormt zich door de samenwerking tussen je longen, keelholte, mondholte, neusholte en alle andere lichaamsdelen die van invloed zijn op het produceren van stemgeluid.  Omdat ieders lichaam anders in elkaar zit, heeft ook iedereen een eigen stemgeluid.

Waarom worden deze unieke lichaamskenmerken niet (vaker) gebruikt als identificatiemiddel?

Er zijn verschillende redenen waarom bovenstaande kenmerken weinig tot niet worden gebruikt ter identificatie van personen.

Van al deze kenmerken bestaan geen databases.

Een identificatie kan pas plaatsvinden wanneer een kenmerk kan worden vergeleken met een bestand waarin het kenmerk is opgenomen, gekoppeld aan de identiteit van de persoon die het kenmerk bezit.

Tegelijkertijd is het bij de meeste van bovenstaande kenmerken ook erg lastig om ze vast te leggen. Door het dragen van schoenen en sokken en de druk die op de ondergrond wordt gezet, worden er maar weinig voetafdrukken aangetroffen die kunnen worden gebruikt om een donor terug te vinden op basis van een achtergebleven voetafdruk.

Het is wel goed om te realiseren dat al deze kenmerken bestaan en ons uniek maken. Er kan zomaar een situatie ontstaan waarin we deze kenmerken kunnen gebruiken om een persoon te identificeren.

Samen naar de waarheid!
Cynthia