Materialen die van de lopende band afrollen, zijn als het goed is allemaal hetzelfde. Als je in een winkel een hamer of een beitel koopt, zijn deze precies hetzelfde als de overige hamers en beitels die in het schap liggen. En als het goed is ook exact hetzelfde als de hamers en beitels die in een andere stad in de winkel liggen.

Fabrieken zijn erop ingericht om al hun producten gelijk af te leveren.

Wanneer ik echter dezelfde spade koop als mijn buurman en we gaan allebei in de tuin aan de slag, zal na verloop van tijd mijn spade er anders uitzien als de spade van mijn buurman.

Slijtage

We gebruiken het gereedschap op een verschillende manier. We zetten een verschillende hoeveelheid kracht en we laten het gereedschap met verschillende ondergronden in aanraking komen.

Hierdoor slijt het gereedschap. Na verloop van tijd zo erg, dat we het materiaal niet meer kunnen gebruiken waar het voor bedoeld is. Als mijn schaar bot is, knipt hij niet meer en zal ik een nieuwe schaar kopen of mijn schaar laten slijpen.

De schade die ontstaat aan gereedschappen (en andere materialen), maakt dat uiteindelijk ieder gereedschap weer uniek is.

Slijtagesporen ontstaan op alle materialen die door gebruik enigszins veranderen. Denk hierbij aan schoenzolen, de bodem en onderzijde van bakpannen, messen, scharen, gereedschappen, vloeren, bekleding, etcetera.

Slijtagesporen

Sommige vormen van slijtage, zoals slijtage aan gereedschappen en bijvoorbeeld de slijtage die ontstaat in de loop van vuurwapens, kan zeer waardevol zijn bij een forensisch onderzoek.

Het unieke uiterlijk dat ontstaat door slijtagesporen, zorgt er namelijk ook voor dat bij het gebruik van een gesleten materiaal, de afdruk die het materiaal achterlaat, ook de tekenen van de slijtage vertoont.

Foto slijtage liniaalZo is de kniprand die achterblijft na het doorknippen van een stuk papier, een afdruk van het snijblad van de schaar.
Of een kleine inham in een liniaal die ook zichtbaar is in de getekende lijn.

Hetzelfde geldt voor alle andere materialen die een afdruk achterlaten op de ondergrond.
Wanneer een gat in de grond wordt gegraven, kan aan de hand van de afdrukken worden achterhaald wat voor soort schop of spade is gebruikt voor het graven van het gat. Soms kunnen ook de specifieke slijtagesporen worden teruggevonden.

Schoenafdrukken worden eveneens herkend aan de hand van de specifieke slijtage die aanwezig is op de schoenzool.
En de loop van vuurwapens laat zijn sporen achter op het projectiel dat is afgevuurd. De sporen die op de huls achterblijven, komen niet uit de loop. De huls passeert de loop immers niet. Maar ook op de huls blijven sporen achter die uniek zijn voor het wapen (en ook zijn ontstaan door slijtage van het wapen).

Stel dat iedere crimineel nu alleen maar nieuwe materialen gebruikt voor zijn activiteiten. Dan zijn er geen slijtagesporen aanwezig.
Nee, dat klopt. Maar de afwezigheid van slijtagesporen zegt ook iets over de dader.
En het kan ook opvallend zijn als iemand meerdere keren per week een nieuwe koevoet koopt bij de bouwmarkt.

Samen naar de waarheid!
Cynthia