In films en series wordt veelvuldig met luminol in het rond gespoten. En vaak met verbluffende resultaten. Hele ruimten lichten op van verborgen bloedvlekken op muren, vloer en meubels. Het is vervolgens aan de fantasie van de kijker om een beeld te vormen van wat zich heeft afgespeeld in de ruimte.

Hoe werkt dat nu eigenlijk ‘lichtgevend bloed’?

 

Bloed

Bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen (rode en witte) en bloedplaatjes. In de rode bloedcellen zit de stof hemoglobine. Hemoglobine is verantwoordelijk voor de rode kleur van het bloed en zorgt voor het transport van zuurstof (O2 ) en koolstofdioxide (CO2)  door de bloedbaan.

Luminol

Luminol is een chemische stof die een bijzondere eigenschap heeft. Wanneer luminol in aanraking komt met hemoglobine, ontstaat er een chemische verbinding waarbij – voor korte tijd – veel energie in de vorm van licht vrijkomt.

Luminol licht dus op, op het moment dat het in aanraking komt met bloed.

Onzichtbaar bloed

Bloedvlekken kunnen goed worden schoongemaakt of weggeveegd, zeker als ze nog vloeibaar zijn. Er blijven echter altijd resten achter, die voor het menselijk oog  onzichtbaar zijn. Soms kunnen deze resten ook niet worden teruggevonden met speciale lichtbronnen. Luminol kan dan een uitkomst bieden. Bloedresten kunnen jaren aanwezig blijven.

Luminol in forensisch onderzoek

Het grote voordeel van luminol is dat men in korte tijd een grote ruimte kan besprayen en direct ziet of ergens verdachte vlekken aanwezig zijn.

Luminol heeft echter ook een aantal nadelen.
Het is een chemische stof, waarmee voorzichtig moet worden omgegaan.
Om de reactie goed te kunnen zien, is het nodig om de ruimte te verduisteren, voordat luminol gebruikt kan worden (en dit kan soms best lastig zijn, zeker in een buitenruimte).
Luminol maakt geen onderscheid tussen humaan en dierlijk bloed. Er zal dus altijd een vervolgtest nodig zijn om na te gaan of men te maken heeft met menselijk of dierlijk bloed.

Valse reacties

Luminol reageert helaas niet alleen met bloed. Ook andere stoffen zorgen voor de chemische reactie waarbij licht vrijkomt. De meest vervelende van deze stoffen is chloor. Wanneer een ruimte is schoongemaakt met chloor (chloor is ook aanwezig in bleek), licht ook de gehele ruimte op.

Ook bepaalde micro-organismen (schimmels en bacteriën), een groot aantal verfsoorten en enzymen die aanwezig zijn in onder andere citrusvruchten, bananen, watermeloen en talloze groentensoorten, geven een lichtreactie wanneer ze in aanraking komen met luminol.

Hoe kun jij luminol gebruiken?

In particuliere onderzoeken zal het zeer zelden voorkomen dat je op zoek gaat naar een zeer grote hoeveelheid bloed in een ruimte. Het kan echter wel van belang zijn om vlekken op materialen, kleding of meubelstukken te identificeren als bloed. Opgedroogde chocolade- en koffievlekken lijken erg op bloedvlekken. Met luminol kun je een eerste onderscheid maken.

Heb jij wel eens een onderzoek uitgevoerd, waarbij je – achteraf gezien – graag had willen zoeken naar de aanwezigheid van bloed? Laat het me weten in het reactieveld hieronder.

Samen naar de waarheid!

Cynthia

P.S. Hebben vrienden en collega’s ook te maken met opsporing en het veiligstellen van materialen? Deel dit artikel door op de tweet, like of share buttons te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren van deze informatie.