Het overkomt je onverwachts… Wanneer je ‘sochtends buiten komt, is je auto bekrast met een scherp voorwerp. En natuurlijk ligt er geen excuusbriefje met naam en contactgegevens bij.

Vandalisme

Vandalisme is vaak een ongerichte actie uit verveling. Dit maakt het opsporen van de dader lastig. Er is immers geen enkele relatie tussen slachtoffer en dader.
Soms echter, is het steeds dezelfde auto op de parkeerplaats of in de straat die is bekrast. Alle andere auto’s blijven onbeschadigd.
In deze situatie zou het wellicht om een gerichte vernieling kunnen gaan. Jaloezie om het merk auto dat je bezit, of een persoonlijke wrok tegen de eigenaar van de auto.

Hoe dan ook, om de dader verantwoordelijk te kunnen houden voor de schade, moet de dader wel eerst geïdentificeerd worden.

Zonder te promoten dat ieder slachtoffer van vernieling, zelf opsporingshandelingen gaat uitvoeren, geef ik in dit artikel een aantal tips over handelingen die je wel, en zeker niet, kunt uitvoeren en waarmee je de opsporing van de daders van de vernieling kunt helpen.

Wat kun je zelf doen?

Als je auto is vernielt, doe dan altijd aangifte bij de politie. Ook al wordt hiermee de dader niet direct gevonden, je hebt in ieder geval vastgelegd dat je slachtoffer bent en mochten er meerdere aangiftes volgen (van jou of van andere auto-bezitters uit de omgeving) kan wellicht een dader gevonden worden.

  1. Leg in ieder geval de schade goed vast op foto. Gebruik hiervoor eventueel de camera van je telefoon. Let erop dat je de schade vanuit verschillende hoeken vastlegt en dat je ook foto’s maakt waarop duidelijk zichtbaar is op welke locatie op de auto de schade aanwezig is.
    Maak ook close-up foto’s van de schade.
  2. Als er losse splinters zichtbaar zijn in de krassen, fotografeer deze dan en verzamel ze in een papieren zakje. (Maak hierbij de schade niet erger dan hij al is!).
  3. Kijk ook rond en onder de auto of je bijzonderheden ziet. Leg eventuele bevindingen fotografisch vast en verzamel alles in een papieren zakje of enveloppe.
  4. Beschrijf goed wanneer de schade is gemaakt. Wanneer heb je voor het laatst de auto onbeschadigd gezien? Op welke datum en tijdstip kwam je erachter dat je auto beschadigd was? Leg ook vast waar de auto geparkeerd stond.
  5. Vraag bij de buren na of ze iets bijzonders hebben gezien of gehoord.
  6. Geef bij je aangifte ook aan dat je zelf foto’s hebt gemaakt en informatie hebt vastgelegd. Draag een afschrift van de foto’s en je informatie over aan de politie.

Controleer zelf de voorwaarden van je verzekeringspolis voor een eventuele dekking van de schade en de voorwaarden die jouw verzekeraar stelt aan vergoeding.

Samen naar de waarheid!
Cynthia