Eén van de meest gestelde vragen aan Sinterklaas. En waarschijnlijk zijn best bewaarde geheim. Hoe oud is Sinterklaas?

Vele kinderen (en ouders) hebben het de goedheiligman gevraagd. En steevast is het antwoord ‘Ik ben al zo oud dat ik zelf mijn leeftijd niet meer weet’.

Er zijn verschillende manieren om iemands leeftijd vast te stellen. In dit artikel gaan we op jacht naar de leeftijd van Sinterklaas.

 1. Vragen. Vraag het aan Sinterklaas zelf (maar zoals hierboven weergegeven, krijg je daar het antwoord niet mee…). Je kunt het ook aan de pieten vragen, of eigenlijk aan iemand die de leeftijd van Sinterklaas weet, maar wat minder op de voorgrond van het Sinterklaasfeest treedt.
  Er is al vaker gevraagd of Sinterklaas kinderen of ouders heeft, maar voor zover bekend is er geen familielid van Sinterklaas meer (in leven) die ons kan vertellen hoe oud Sinterklaas nu echt is.
 1. Identiteitsbewijs. Iedereen moet er één hebben, dus ook Sinterklaas. Het is echter voor ons (als particulier onderzoekers) niet mogelijk het identiteitsbewijs van Sinterklaas te vorderen. Politieambtenaren mogen dat wel. Maar alleen als dat noodzakelijk is voor het uitvoeren van de politietaak. Als de Sint zich verdacht gedraagt bijvoorbeeld.
  Misschien dat het rondlopen over daken van woningen in het midden van de nacht een reden is om een keer het identiteitsbewijs te vorderen?
 1. De lengte van zijn haar en baard. Hoofdhaar groeit ongeveer een centimeter per maand. Als we de volledige lengte van het haar van Sinterklaas opmeten, kunnen we dus terugvinden hoeveel maanden Sinterklaas al in leven is.
  Helaas gaat ook Sinterklaas wel eens naar de kapper. En natuurlijk zijn de haren die hij nu op zijn hoofd heeft, niet al aanwezig vanaf zijn geboorte. Deze optie brengt ons dus ook niet veel verder.
 1. Het skelet van mensen verandert in de loop der jaren. Baby’s hebben 350 botten, volwassenen slechts 206. Tijdens het opgroeien groeien een aantal botten aan elkaar. Eveneens wordt kraakbeen dat aanwezig is in de gewrichten op een gegeven moment omgezet in botweefsel. Dit gebeurt in een vaste volgorde en vindt plaats bij een gemiddelde leeftijd. Rond het 28e levensjaar is het skelet meestal volledig volgroeid.
  Tja, bij Sinterklaas hebben we hier waarschijnlijk niet veel aan.Maar gelukkig vertoont het skelet ook weer slijtage wanneer het lichaam ouder wordt. Met name in de gewrichten is slijtage van het botweefsel zichtbaar.
  In het gehele volwassen leven komen nog aanpassingen van het skelet voor die een aanwijzing kunnen zijn over de leeftijd, de betrouwbaarheid neemt hier echter wel veel af. En gezien Sinterklaas nog steeds jaarlijks een buitenlandse reis maakt en zich te paard over daken en door straten begeeft, (en dus waarschijnlijk de slijtage ook langzamer verloopt dan bij de gemiddelde mens) weet ik niet of de leeftijd van Sinterklaas op deze manier betrouwbaar te bepalen is.

Conclusie

De leeftijd van Sinterklaas blijft met al bovenstaande methoden waarschijnlijk een raadsel. Wellicht zullen we er nooit achter komen wat de werkelijke leeftijd van de Sint betreft. Misschien moeten we het daar maar bij laten en accepteren dat dit een mysterie is dat we niet kunnen oplossen…

Samen naar de waarheid!
Cynthia