Als ik met particulier onderzoekers spreek, wordt vaak aangegeven dat de doelstelling van (particulier) onderzoek doen, is om de waarheid boven tafel te krijgen of om de schuldige te vinden die een bepaalde schade heeft veroorzaakt.

Voor veel onderzoekers is dit ook de reden om particulier onderzoeker te worden; schuldigen van schade (in wat voor vorm dan ook) vinden.

 

Maar eigenlijk is de doelstelling van de onderzoeker niet van belang.

Doelstelling van de opdrachtgever

Een opdrachtgever kan verschillende redenen hebben om een particulier onderzoeksbureau om hulp te vragen. De opdrachtgever is in een situatie belandt waarin (sommige) vragen nog onbeantwoord zijn. Hij vraagt jou – als particulier onderzoeker – om hulp bij het vinden van de antwoorden.

Sommige opdrachtgevers komen bij je met een doelstelling (ik wil dat de diefstal in mijn bedrijf stopt), andere opdrachtgevers komen bij je met een directe vraag  (ik wil weten wie mij besteelt).

Rol van de onderzoeker

In een particulier rechercheonderzoek is de doelstelling van je opdrachtgever leidend. Je hebt uiteraard zelf wel een verantwoordelijkheid hierin.

Dit begint bij het vaststellen van het gerechtvaardigd belang dat je opdrachtgever moet hebben om de doelstelling na te streven.

Eén van de eerste taken van de onderzoeker is om te achterhalen wat de exacte doelstelling van je opdrachtgever is.
Een doelstelling kun je alleen nastreven, niet beantwoorden. Je zal dus de doelstelling, samen met je opdrachtgever, moeten vertalen naar de vragen die beantwoord moeten worden om het vastgestelde doel te bereiken.

En soms komen die vragen niet geheel overeen met de vragen die de opdrachtgever stelt.

De juiste vragen

Natuurlijk kun je je opdrachtgever tegemoet komen en zijn vragen beantwoorden. Het getuigt echter ook van een grote mate van professionaliteit als je – wederom samen met je opdrachtgever – bepaalt welke vragen beantwoord moeten worden om de doelstelling bereiken. Uiteindelijk is het voor de opdrachtgever het doel dat telt.

De juiste vragen formuleren is niet altijd makkelijk. Welke feiten moet je (onderbouwd) vaststellen? Al die afzonderlijke feiten kun je formuleren in een vraagstelling. Als je vervolgens de vragen beantwoordt, leiden deze antwoorden gezamenlijk naar de informatie waarmee je opdrachtgever de doelstelling kan bereiken.

Zorg met je dienstverlening dat je het doel van je opdrachtgever bereikt, hij zal je dankbaar zijn.

Samen naar de waarheid!
Cynthia