Deze vraag wordt ons veel gesteld. Forensisch onderzoek kan een aanvulling zijn op ieder opsporingsonderzoek en bij iedere vraag naar de waarheid. Is het dan ook van belang om in iedere situatie forensisch laboratoriumonderzoek te laten uitvoeren?

Het antwoord is NEE. Niet in iedere situatie is het nodig om forensisch onderzoek uit te laten voeren.

Forensisch onderzoek als aanvulling

Forensisch onderzoek dient als aanvulling op een rechercheonderzoek. Met verschillende onderzoeksmethoden zijn (particulier) rechercheurs in de meeste gevallen heel goed in staat om een waarheidsvraag te beantwoorden. Wanneer je met interviews, observaties, (verborgen) camera’s of dossieranalyse tot een goed sluitend antwoord kunt komen voor je opdrachtgever, is het helemaal niet nodig om forensisch onderzoek te laten uitvoeren.

Wanneer wel, wanneer niet…

Er zijn echter altijd situaties waarin niet voldoende aanwijzingen of getuigen zijn, die een vraagstuk kunnen oplossen. Of ondanks alle aanwijzingen blijft een vermoedelijk betrokkene alle betrokkenheid ontkennen. En soms zijn er voldoende aanwijzingen die leiden tot een vermoedelijk betrokkene, maar zijn de aanwijzingen niet voldoende om in een gerechtelijk traject tot een veroordeling te komen.
In die situaties kunnen forensische onderzoekstechnieken een uitkomst bieden.

Forensisch onderzoek richt zich op natuurwetenschappen en menselijk gedrag. Alle handelingen die we uitvoeren laten sporen achter op de materialen om ons heen. Altijd. Deze materialen dragen informatie over de handelingen bij zich. De informatie liegt niet, kan zich niet vergissen en blijft altijd aanwezig, totdat hij wordt veranderd. Met behulp van forensische onderzoekstechnieken kan de informatie zichtbaar worden gemaakt.

Soms is het erg duidelijk. Het handschrift op een dreigbrief is een identificerend merk van de schrijver van de brief. Bij een interne diefstal waarbij een kluissleutel is gebruikt, zijn sporen van de dief achtergebleven op de sleutel, de bewaarplaats van de sleutel en de kluis.

In andere situaties zijn de relevante sporenmaterialen minder voor de hand liggend. Wanneer een verklaring van een vermoedelijk betrokkene niet overeenkomt met de vermoedens op basis van alle overige informatie, bijvoorbeeld.

Alle handelingen laten, zoals gezegd, sporen na en deze sporen bewaren hun informatie totdat door middel van onderzoek de informatie weer wordt ontsloten.

Forensisch onderzoek kan dus een aanvulling zijn op onderzoeken wanneer:

  • Er onvoldoende aanwijzingen kunnen worden gevonden met tactisch rechercheonderzoek;
  • De betrokkenheid ontkent wordt en alleen een onomstotelijk forensisch onderzoeksresultaat uitkomst   kan bieden; of
  • Er onvoldoende bewijskracht wordt gevonden in de resultaten van het rechercheonderzoek.

Ben ik nog een situatie vergeten? In welke situaties zou jij graag forensisch onderzoek willen kunnen toepassen? Vertel het hieronder in een reactie.

Samen naar de waarheid!
Cynthia

P.S. Ken je mensen in je netwerk die belang kunnen hebben bij deze informatie? Deel deze blog met je netwerk door op de tweet, like of share buttons te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren van dit blog.