Heb je wel eens geprobeerd om met handschoenen aan een plakbandje te plakken? Het lukt niet. Of in ieder geval bijna niet. De plakzijde van de plakband of tape blijft aan je handschoenen plakken en je krijgt het bijna niet meer los zonder je handschoenen te scheuren.

Zelfs als een kwaadwillende handschoenen draagt bij zijn activiteiten, zien we vaak dat eventueel geplakte plakbandjes of tape zonder handschoenen zijn aangeraakt.

Mooie vingerafdrukken

Daar komt nog bij dat vingerafdrukken op plakband mooi zichtbaar en onaangetast blijven, omdat de plakzijde van de tape op een ondergrond geplaatst wordt. Wanneer de bovenzijde van de tape door iemand anders (slachtoffer, onderzoeker, derde) wordt aangeraakt, blijft de vingerafdruk op de lijmzijde van de tape onaangetast.

Zeker bij gekleurde tape zijn de vingerafdrukken op de onderzijde helaas niet direct zichtbaar. In de optimale situatie dat een vingerafdruk op de lijmzijde van een transparant plakbandje wordt aangetroffen, zou je hem kunnen fotograferen door de transparante bovenzijde van het plakbandje heen.

Sticky Side poeder

Als de tape of bijvoorbeeld een etiket niet transparant is, kan de vingerafdruk worden veiliggesteld met behulp van speciaal vingerafdrukpoeder. De gewone, bekende vingerafdrukpoeders die met een kwastje worden aangebracht, blijven ook plakken aan de lijm van de tape en zijn dus ongeschikt voor gebruik op een lijmzijde. Het zogenoemde ‘Sticky Side’ poeder hecht wel aan de vingerafdrukken, maar niet aan de lijm van het etiket of de tape.

Met behulp van dit poeder kunnen de aanwezige vingerafdrukken op een lijmzijde van tape, etiketten, sticky notes, plakband en andere met lijm bedekte oppervlakken goed worden veiliggesteld en onderzocht.

Nog twee tips

Vingerafdrukken op de onderzijde van transparant tape kunnen tevens goed worden onderzocht door de tape heen. De onderzoeker moet er dan wel rekening mee houden dat de vingerafdruk gespiegeld is.

Tegenwoordig bevatten enveloppen en postzegels geen likrand meer, maar de plakranden die nu aanwezig zijn kunnen ook een mooie bron van forensische sporen zijn.

Samen naar de waarheid!
Cynthia