Bij zedenzaken en vermoedens van overspel is het aantonen van sperma een regelmatig terugkerend onderzoek.

Wanneer de donor echter gesteriliseerd is, zullen er geen spermatozoïden meer gevonden worden.

Gelukkig zijn er nog andere manieren om aan te tonen dat er sprake is van spermavloeistof.

Sperma aantonen na sterilisatie

Bij een sterilisatie worden de zaadleiders van de man doorgesneden. Hierdoor kunnen er geen spermacellen meer worden vervoerd van de zaadballen naar de zaadblaasjes. Het spermavloeistof wordt echter in de prostaat aangemaakt. Na een sterilisatie is hier niets aan verandert. De stoffen die in het spermavloeistof aanwezig zijn, blijven dus onveranderd na een sterilisatie.

Enkele van deze stoffen zijn specifiek voor spermavloeistof; onder andere  Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) en Semenogeline.

Prostaat Specifiek Antigeen (PSA)

PSA is een eiwit dat zorgt voor de afbraak van andere eiwitten en hiermee helpt om sperma dun en vloeibaar te maken. PSA wordt aangemaakt in de zaadblaasjes in de prostaat, en wordt vanuit daar toegevoegd aan het spermavloeistof.

In spermavloeistof is dus altijd een hoge concentratie PSA aanwezig.

Vanuit de prostaat lekt er ook een beetje PSA naar de bloedbaan weg. In mannelijk bloed is dus altijd ook een kleine hoeveelheid PSA aanwezig. De concentratie in spermavloeistof is echter vele malen hoger. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat ook ongeveer 11% van de vrouwen PSA in haar urine aanwezig heeft. De PSA-test kan dus ook vals positieve resultaten opleveren.

Semenogeline

Semenogeline is een ander eiwit dat alleen wordt aangemaakt door de prostaat. Ook bij gesteriliseerde mannen is semenogeline aanwezig in het spermavloeistof.
Semenogeline zorgt ervoor dat spermacellen en spermavloeistof de dikte van gel krijgen.

PSA en Semenogeline zorgen dus samen voor de voor de viscositeit (‘stroperigheid’) van spermavloeistof na het verlaten van het (mannelijk) lichaam. Semenogeline zorgt ervoor dat de spermavloeistof bij elkaar blijft, maar wanneer semenogeline wordt afgebroken door PSA, wordt sperma meer vloeibaar, zodat het zich sneller kan bewegen.

Beide eiwitten zijn sterk specifiek voor spermavloeistof. En zelfs wanneer mannen gesteriliseerd zijn of om een andere reden geen spermatozoiden aanwezig hebben in hun ejaculaat, zijn de beide eiwitten aanwezig.

Door middel van het aantonen van de aanwezigheid van PSA en/of semenogeline kan dus, ook wanneer geen spermatozoïden worden aangetroffen, toch de aanwezigheid van ejaculaat worden aangetoond.

Samen naar de waarheid!
Cynthia