Beschadigde vingers

Aan de hand van vingerafdrukken kan een persoon worden geïdentificeerd.

Vingerafdrukken blijven immers het gehele leven hetzelfde en zijn uniek per persoon.

Regelmatig duiken er verhalen op van mensen die hun vingerafdrukken wegvijlen, schaven, branden of met chemische middelen ervoor proberen te zorgen dat hun vingerafdruk niet meer leesbaar is.

Hoe goed werkt dat eigenlijk?

Beschadiging van vingerafdrukken

Iemand die een misdrijf wil gaan plegen en ter voorbereiding zijn vingerafdrukken vernietigd, zodat hij geen afdrukken kan achterlaten tijdens het misdrijf, heeft wellicht baat bij het wegvijlen of wegbranden van zijn vingerafdrukken.

De vraag is dan echter of hij zijn vingers nog kan gebruiken om het misdrijf uit te voeren. Hij kan er ook voor kiezen om handschoenen te dragen…

Hoe dan ook; wanneer de huid geneest, komen vingerafdrukken in principe onveranderd terug. Om een blijvende verandering in vingerafdrukken teweeg te brengen, is een ernstige beschadiging van het huidweefsel nodig.

Het patroon van de vingerafdruk

Het patroon voor onze vingerafdrukken ligt vast onder de lederhuid, de tweede huidlaag. Wanneer we onze vingers beschadigen door een snee, een verbranding of zelfs blootstelling aan chemicaliën die de buitenste huidlaag (opperhuid) vernietigen, blijft het patroon aanwezig. Wanneer de huid geneest en de opperhuid weer aangroeit, zal deze huid het patroon weer volgen. De vingerafdruk komt dus onveranderd weer terug.

littekens in vingerafdrukken

Maar wat nou als je toch een permanente beschadiging van je vingerafdruk hebt?

Talloze mensen hebben littekens op hun vingers door ongelukken. Een diepe snee kan er al voor zorgen dat een vingerafdruk voortaan een litteken bevat.

Het litteken in de vingerafdruk is op zichzelf ook een uniek kenmerk van een persoon. Voor zover mogelijk zal de vingerafdruk terug groeien bij de genezing van de huid. Het litteken vormt een aanvullend kenmerk in het al bestaande unieke vingerafdrukpatroon van de betreffende vinger.

Een nieuw ontstane vingerafdruk kan mogelijk problemen opleveren wanneer de eigenaar zijn vingerafdruk digitaal heeft vastgelegd (bijvoorbeeld in zijn paspoort) en vervolgens zijn vinger aanbiedt ter controle. De afdrukken komen immers niet meer overeen.

Onderzoek aan de vingerafdruk zal in deze gevallen uitwijzen dat de originele afdruk op de vinger nog steeds overeenkomt met de afdruk die is vastgelegd. Er is alleen een aanvullend kenmerk – het litteken – aanwezig.

Samen naar de waarheid!
Cynthia