Dezer dagen staan in vele huishoudens mooi versierde kerstbomen in de woonkamer. Eén van de jaarlijks terugkerende ergernis is het breken van de mooie – en soms over lange tijd bij elkaar verzamelde – kerstballen.

In de afgelopen weken zijn alweer veel filmpjes verschenen over huisdieren die kerstbomen aanvallen of ongelukjes die een volledige doos kerstballen verwoesten.

Je kunt natuurlijk de kerstballen terug in elkaar puzzelen. De scheurtjes geven de kerstballen vervolgens ook een uniek uiterlijk (zaken scheuren of breken immers nooit twee keer op exact dezelfde manier).

Om je te helpen bij dit werkje en je tegelijkertijd (met een knipoog) iets te vertellen over glasonderzoek, geef ik je hieronder een 6-stappenplan dat je kunt volgen om gebroken kerstballen weer te herstellen.

  1. Grove selectie
    De eerste stap bij het ‘terugpuzzelen’ van kerstballen is natuurlijk het selecteren op kleur. De meeste mensen hebben meerdere verschillende kleuren kerstballen in de boom, waardoor het selecteren al een goede eerste stap is om de verschillende stukjes van de afzonderlijke ballen bij elkaar te leggen.
  1. Nauwere selectie
    De mensen die voor een egaal gekleurde boom kiezen (zoals ik), hebben hier minder geluk en zullen meer moeten puzzelen. Soms kun je nog wel onderscheid maken op mat en glanzende stukken glas, motiefjes, vorm van de kerstbal, etcetera.
    De kleur van de binnenzijde van de kerstbal kan ook een aanwijzing zijn. Sommige ballen hebben een spiegelende binnenkant, bij andere is de binnenzijde van de kerstballen gelijk gekleurd als de buitenzijde.
  1. Aantal verschillende items
    Als volgende stap kun je nagaan hoeveel hangertjes er bij iedere kleur terug te vinden zijn. Alle kerstballen hebben een oogje of hangertje (vaak zo’n gouden kroontje) waarmee de ballen kunnen worden opgehangen. Het aantal oogjes of hangertjes waar nog restjes glas aanzitten, vertelt je hoeveel ballen  in die kleur je in totaal moet puzzelen.
  1. Microscoop
    Stel dat je een microscoop tot je beschikking hebt, zou je nog onderscheid kunnen maken op basis van de dikte van glasscherven. Zeker wanneer de kerstballen van verschillende fabrikanten afkomstig zijn, kan onderscheid worden gemaakt op basis van de doorsnede van het glas. De verschillen in diameter van het glas zijn echter zo klein dat je alleen met een microscoop een exacte diameter kunt bepalen.

Dichtheid
Er zijn nog andere methodes om onderscheid te maken tussen de glasscherven van verschillende herkomst, bijvoorbeeld het bepalen van de dichtheid van het glas.
In theorie zou je dit als volgt kunnen testen: breng een glasscherf in een vloeistof (mengsel van broombenzeen en bromoform) en pas de dichtheid (‘dikte’) van de vloeistof aan, door het toevoegen van broombenzeen of bromoform. Dit wordt gedaan totdat de glasscherf niet meer drijft of zinkt in de vloeistof, maar blijft ‘hangen’; op dit moment is de dichtheid van het vloeistofmengsel even groot als de dichtheid van de glasscherf. Vervolgens kunnen andere glasscherven van gelijke grootte als de eerste scherf in de vloeistof worden gebracht, om zodoende te bepalen of ook deze scherven dezelfde dichtheid hebben als de eerste scherf die je in het mengsel hebt gebracht.

  1. En vervolgens wordt het puzzelen
    Puzzel per selectie die je bij stap 1 en 2 hebt gemaakt, en begin bij de grootste scherven. Omdat de glasscherven van een kapotte kerstbal vaak ook vele glassplintertjes bevat, zal je misschien niet de gehele kerstbal terug in elkaar kunnen puzzelen en zullen de scherven niet naadloos aan elkaar passen.
    Hiermee creëer je echter wel unieke, nieuwe kerstballen. Met een mooi motiefje en een unieke uitstraling. Niemand op de wereld heeft exact dezelfde kerstballen als jouw eigen terug in elkaar geplakte exemplaren.
  1. De schuldige
    Om de schuldige van de gebroken kerstballen te vinden, zou je nog op zoek kunnen gaan naar minieme glassplintertjes die achterblijven op vacht, schoenen, broek, mouwen of andere delen van de kledingstukken. Wanneer een kerstbal kapot valt, zal de persoon die dicht in de buurt is van het glas op het moment dat het breekt, kleine splintertjes opvangen die gemakkelijk in de vezels van de kleding – of in de vacht van huisdieren – blijven hangen.
    Of de persoon die in de buurt stond ook de veroorzaker van het kapotvallen van de kerstballen is, wordt hiermee echter niet vastgesteld.

Natuurlijk is bovenstaand stappenplan met een knipoog bedoeld.

De realiteit

Er zijn niet veel mensen die daadwerkelijk vele kapot gevallen kerstballen terug in elkaar gaan zitten puzzelen.

En ook in forensisch onderzoek wordt niet vaak daadwerkelijk gepuzzeld met glasscherven en –splinters.

Wanneer er glasscherven achterblijven na een incident, zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk of aanrijding waarbij een automobilist is doorgereden, kan onderzoek aan de achtergebleven glasscherven wel aanwijzingen opleveren.
De kleur van de glasscherven kunnen een aanwijzing geven over de herkomst van een achterlicht of voorlicht van een auto. En onderzoek naar het glas kan mogelijk aanwijzingen geven over het merk van de auto. Met deze aanwijzingen kunnen onderzoekers verder speuren naar de doorgereden automobilist.

Namens alle medewerkers van FORENSICON  wil ik je graag hele fijne kerstdagen toewensen met veel gezelligheid en veel liefde.

Samen naar de waarheid!
Cynthia

PS. Als je toch nog even in kerstsfeer wilt blijven: vorig jaar beschreef ik hoe je kunt zien hoe oud je kerstboom is.