Forensicon heeft in de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd in het Particulier Forensisch Onderzoek. Deze expertise willen we graag delen.
Wij vinden dat waarheidsvinding een gemeenschappelijk goed is, waar iedereen gebruik van moet kunnen maken.
Met deze blog willen we regelmatig informatie geven omtrent Particulier Forensisch Onderzoek aan alle professionals die in aanraking komen met personen die een waarheidsvraag hebben. Of dit nu gaat om het bewijzen van een claim of het achterhalen van de ware toedracht.
Ons doel is om het Particulier Forensisch Onderzoek begrijpelijk te maken voor eenieder die ermee in aanraking komt. Wij willen jou helpen om forensisch onderzoek in te zetten bij alle waarheidsvragen die je tegenkomt in je dagelijkse praktijk.
Om zoveel mogelijk bruikbare en relevante informatie in deze informatiebron te bundelen, hebben we jouw hulp nodig. En daarom zouden we graag aan je willen vragen:
-Wat wil jij graag weten over Particulier Forensisch Onderzoek?
-Welke onduidelijkheden heb jij nog over Particulier Forensisch Onderzoek?
-Wat heb jij van ons nodig om forensisch onderzoek, indien nodig, in te kunnen zetten in jouw dagelijkse praktijk?
Help ons deze bron te vullen met informatie die voor jou echt van waarde is, door in het comment-veld hieronder jouw antwoorden op de vragen te plaatsen.
Samen naar de waarheid!
Cynthia
P.S. Ken je mensen in je netwerk die belang kunnen hebben bij dit aanbod? Deel deze blog met je netwerk door op de tweet, like of share buttons te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren van dit aanbod.
1. Wat van belang is om te weten zijn de onderzoeksvelden waarin recherchebureau’s een beroep op jullie kunnen doen. Dat wil zeggen dat in een folder of op een website klip en klaar moet staan wat jullie allemaal kunnen. (Een verzoek aan de BPOB om een link te mogen plaatsen op hun website zou behulpzaam kunnen zijn. Daarin zouden ook de beperkingen en aanwijzingen dienen te staan hoe men met sporen dient om te gaan. (Hoe veiligstellen en hoe te verzenden [e.v.t. een voorbeeld van een op juridisch verantwoorde wijze behandelen van het spoor, het opsturen en weer ontvangen.]). Belangrijk voor de eigen rapportage.
2. Het is niet ons vak dus een update van b.v. DNA onderzoek is belangrijk. Veiligstellen, opsturen en verkrijgen van een DNA profiel. Hoe pak je dat aan. Welke gegevens kan men afleiden uit een DNA spoor?. Geslacht, afkomst, erfelijke factoren etc.
3. In de eerste plaats – Zie vraag 1 en 2. – Daarnaast zou materiaal beschikbaar moeten zijn. Misschien is het een idee om bureau’s die met jullie willen samenwerken, een eenvoudige “kit” beschikbaar te stellen. Dat is een investering maar levert ook klanten op.
Wat zijn de kosten van de onderzoeken is hier een lijst van?
Zijn ook materialen bij jullie te bestellen die betrekking hebben tot het veilig stellen van sporen?
Gr Jos
Dank voor je antwoorden W. van Schaik.
Fijn ook dat je als eerste hebt willen reageren op deze vragen.
Je reactie bevat heldere en duidelijke tips! Ik zal ze zeker meenemen voor de komende posts.
De ‘materiaalkit’ is een erg goed idee! Hier gaan we ook zeker mee aan de slag. Wellicht zijn er meer geinteresseerden voor een dergelijke kit?
Groeten,
Cynthia
Beste Jos,
Dank voor je reactie. Op de vernieuwde website is een pagina ‘kosten’ aangemaakt onder ‘Dienstverleningen’. Helaas is er geen kostenlijst van de verschillende onderzoeken. Omdat ieder onderzoek maatwerk betreft, alle onderzoeken zijn immers anders. Uiteraard kunnen we altijd op basis van eerste informatie telefonisch een inschatting geven van de kosten.
We zullen er eens over nadenken of we toch een soort inschatting kunnen maken, zodat er in ieder geval een kostenrichting bekend is. Het onderwerp ‘kosten’ zal in ieder geval meegenomen worden in de blogposts.
Wat de materialen betreft, zoals W. van Schaik in zijn reactie al aangaf, is het wellicht een optie om een kit samen te stellen die materialen bevat met betrekking tot het veiligstellen van sporen. We gaan hiermee aan de slag.
Dankjewel voor je input.
Groeten,
Cynthia
Voor zover mijn kennis tot nu strekt, is het van belang om bij contactsporen die ontstaan bij een botsing van een voertuig tegen een ander voertuig of tegen een vast object op het moment van het onderzoek van een voertuig al direct de juiste keuze te maken voor de veiligstelling. Daarbij moeten ook de juiste materialen te beschikking zijn om de veiligstelling op de juiste wijze te verrichten. Een kit met daarin (een beperkte hoeveelheid van) de juiste materialen is een prima idee. Zo mag in die kit een scherp mesje, folie voor afname van sporen (2 soorten minimaal), maar ook plastic en vooral papieren zakjes niet ontbreken. Verder is een schema met de soort spoor, de mogelijke methode en het te gebruiken materiaal vast ook wel nodig.
Ondanks alle goede voorbereiding voorbereidingen kan in Nederland het contactvlakonderzoek toch maar moeilijk grote vormen aannemen omdat de voertuigen steeds vaker al zijn vernietigd of geëxporteerd om het moment van aanvragen van een nader onderzoek. Hopelijk komt daar verandering in onder druk van de brief die onlangs aan Minster Opstelten (en staatsscretaris Teeven) is gestuurd en het daaruit volgend overleg. met de branche.
Hallo Ger,
Dankjewel voor je reactie.
De kit is hierboven al een aantal keer genoemd. Fijn om te horen dat jij daar ook interesse in hebt. We gaan ermee aan de slag.