Wanneer sporenmateriaal is gevonden, moet het worden verpakt. De keuze van verpakkingsmateriaal is hierbij erg belangrijk. Het verpakkingsmateriaal kan immers invloed uitoefenen op de integriteit van het materiaal.

Er zijn verschillende verpakkingsmaterialen die geschikt zijn voor verschillende soorten sporen.
Het doel van het verpakken van sporenmateriaal is het veilig opbergen van het materiaal ten behoeve van opslag en transport. Hierbij wordt het verpakkingsmateriaal gebruikt om de integriteit van het spoor te bewaren.

Het verpakkingsmateriaal dient in ieder geval schoon en ongebruikt te zijn. Wanneer een verpakking eerder gebruikt is om sporenmateriaal in op te bergen, kan contaminatie plaatsvinden tussen het eerder verpakte materiaal en het materiaal dat nu in de verpakking wordt geplaatst.

Papieren verpakking

Alle biologische materialen moeten worden verpakt in een papieren verpakking, omdat de natuurlijke biologische processen schimmel kunnen veroorzaken wanneer het materiaal luchtdicht verpakt wordt. Biologische sporen zijn bijvoorbeeld de biologische vloeistoffen, haren, DNA swabs en planten. Sporendragers zoals sigarettenpeuken en kleding dienen ook in papier te worden verpakt; ze kunnen immers biologische sporen bevatten.

Plastic verpakking

Plastic verpakkingen hebben als voordeel boven papieren zakken, dat ze doorzichtig zijn en sterker zijn dan papieren verpakkingen. Plastic verpakkingen worden gebruikt voor bijvoorbeeld werktuigen als schroevendraaiers, hamers of andere losse metalen sporen(dragers). Scherpe voorwerpen kunnen het beste worden verpakt in een (plastic) koker.
Wanneer de sporendragers nat of vochtig zijn, laat ze dan eerst goed drogen voordat ze luchtdicht verpakt worden. In voorkomende gevallen kan ook een klein gaatje worden geknipt in de plastic verpakking om luchtuitwisseling te laten plaatsvinden.
Textielvezels en poeders kunnen ook in plastic worden verpakt. Wanneer slechts enkele vezels of enkele korrels poeder beschikbaar zijn voor onderzoek, kunnen deze ook eerst in een aluminiumfolie worden verpakt; door de statische werking van het plastic is het soms lastig om de sporen weer uit de plastic verpakking te halen voor onderzoek.

Vloeistoffen

Vloeistoffen kunnen worden verpakt in een vloeistofbuisje. Indien slechts zeer weinig of ingedroogde vloeistof beschikbaar is, kan het spoor worden opgenomen met een (bevochtigde) swab. Verpak de swab vervolgens in de swabkoker en knip een gaatje in het plastic ruim boven de kop van de swab.

Soms kom je in situaties terecht waarin het lastig te bepalen is, wat het juist verpakkingsmateriaal is. Onthoudt altijd dat het verpakkingsmateriaal het spoor moet beschermen tegen contaminatie en invloeden van buitenaf en dat het verpakkingsmateriaal zelf geen invloed mag hebben op de  integriteit van het spoor.

Samen naar de waarheid!
Cynthia

P.S. Hebben jouw vrienden en collega’s ook te maken met sporenmateriaal en het aantonen van bewijs? Deel dit artikel door op de tweet, like of share buttons te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren van deze informatie.