Onderzoek om vermoedens van overspel te bevestigen

Er zijn heel veel cijfers over te vinden: 25 tot 31% van alle Nederlanders gaat wel eens vreemd; 30% van de stellen geeft aan dat overspel de belangrijkste reden is voor een relatiebreuk; 10% van alle kinderen zijn buitenechtelijk verwekt… De betrouwbaarheid van deze cijfers kan echter worden betwijfeld.

En – belangrijker nog – als je het vermoeden hebt dat je partner vreemd gaat, heb je niets aan de statistieken. Het enige dat telt is jouw vermoeden en de eerlijkheid van jouw partner.

Een onderzoek naar overspel kan zekerheid bieden.

Signalen van overspel

Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt afleiden dat je partner geheimen voor je verbergt. De eerste signalen pik je zelf op, iets vreemds in het gedrag van je partner of een onderbuikgevoel.
Hierna pas ga je zoeken naar meer signalen en naar manieren om zekerheid te verkrijgen over je vermoedens.

Enkele signalen die in verschillende internetbronnen worden genoemd:
–          Verandering in dagplanning (later thuis, eerder weg, vaker sporten)
–          Vaker overwerken of meer vergaderingen
–          Geheimzinnig gedrag met de mobiele telefoon (geluid uit, ophangen als je in de buurt komt, weglopen            als er een oproep binnenkomt)
–          Verandering in houding naar jou toe (afstandelijk, minder interesse)
–          Extra aandacht aan uiterlijk en persoonlijke verzorging
–          Verandering (verhoging) in de hoeveelheid aanwezig contant geld op zak
–          Minder interesse in familieaangelegenheden

Uiteindelijk is een definitieve zekerheid dat je partner vreemdgaat vaak de enige oplossing om de onderbuikgevoelens weg te halen en je weer zeker te voelen over je relatie.

Forensisch onderzoek naar overspel

Een forensische onderzoekstechniek die we kunnen gebruiken om vermoedens van overspel te bevestigen betreft de identificatie van vlekken als spermavlekken.

Zure fosfatasetest

Zure fosfatase is een enzym dat in hoge concentratie aanwezig is in spermavloeistof. Met behulp van een kleuringstest wordt aangetoond of de onbekende vlek zure fosfatase bevat.

De zure fosfatasetest is niet 100% betrouwbaar. Zure fosfatase komt (in kleinere hoeveelheden dan in spermavloeistof) ook voor in andere producten, zoals schimmels, bacteriën, sommige kruiden en sommige groenten.
Een positieve zure fosfatasetest is dus slechts een indicatie voor de aanwezigheid van sperma.

Microscopische verificatie

Definitieve verificatie vindt plaats met behulp van microscopisch onderzoek. De vlek wordt chemisch behandeld en onder de microscoop bekeken. Hierbij kijkt de onderzoeker of er spermatozoïden aanwezig zijn in de vlek. Binnen korte tijd verliezen de spermatozoïden hun staartjes, maar ook de kopjes van de spermacellen zijn zichtbaar in het microscopisch onderzoek.

DNA-onderzoek

Zelfs als de aanwezigheid van spermatozoïden is aangetoond, is nog steeds niet duidelijk van wie de spermacellen afkomstig zijn. Alleen met behulp van DNA-onderzoek kan een vergelijking worden gemaakt tussen het DNA van de vaste (mannelijke) partner en de donor van de aangetoonde spermavlek.

Het vervolg…

Zonder relatieadvies te willen geven; de vermoedens van overspel geven al aan dat een relatie niet helemaal lekker loopt, Ongeacht of de uitslag nu positief of negatief is.
Wij hopen natuurlijk ook dat u nooit uw vermoedens hoeft te laten verifiëren.

Bent u wel op zoek naar nader advies over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Samen naar de waarheid!
Cynthia