Onderzoek om vermoedens van overspel te bevestigen
Er zijn heel veel cijfers over te vinden: 25 tot 31% van alle Nederlanders gaat wel eens vreemd; 30% van de stellen geeft aan dat overspel de belangrijkste reden is voor een relatiebreuk; 10% van alle kinderen zijn buitenechtelijk verwekt… De betrouwbaarheid van deze cijfers kan echter worden betwijfeld.
En – belangrijker nog – als je het vermoeden hebt dat je partner vreemd gaat, heb je niets aan de statistieken. Het enige dat telt is jouw vermoeden en de eerlijkheid van jouw partner.
Een onderzoek naar overspel kan zekerheid bieden.
Signalen van overspel
Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt afleiden dat je partner geheimen voor je verbergt. De eerste signalen pik je zelf op, iets vreemds in het gedrag van je partner of een onderbuikgevoel.
Hierna pas ga je zoeken naar meer signalen en naar manieren om zekerheid te verkrijgen over je vermoedens.
Enkele signalen die in verschillende internetbronnen worden genoemd:
– Verandering in dagplanning (later thuis, eerder weg, vaker sporten)
– Vaker overwerken of meer vergaderingen
– Geheimzinnig gedrag met de mobiele telefoon (geluid uit, ophangen als je in de buurt komt, weglopen als er een oproep binnenkomt)
– Verandering in houding naar jou toe (afstandelijk, minder interesse)
– Extra aandacht aan uiterlijk en persoonlijke verzorging
– Verandering (verhoging) in de hoeveelheid aanwezig contant geld op zak
– Minder interesse in familieaangelegenheden
Uiteindelijk is een definitieve zekerheid dat je partner vreemdgaat vaak de enige oplossing om de onderbuikgevoelens weg te halen en je weer zeker te voelen over je relatie.
Forensisch onderzoek naar overspel
Een forensische onderzoekstechniek die we kunnen gebruiken om vermoedens van overspel te bevestigen betreft de identificatie van vlekken als spermavlekken.
Zure fosfatasetest
Zure fosfatase is een enzym dat in hoge concentratie aanwezig is in spermavloeistof. Met behulp van een kleuringstest wordt aangetoond of de onbekende vlek zure fosfatase bevat.
De zure fosfatasetest is niet 100% betrouwbaar. Zure fosfatase komt (in kleinere hoeveelheden dan in spermavloeistof) ook voor in andere producten, zoals schimmels, bacteriën, sommige kruiden en sommige groenten.
Een positieve zure fosfatasetest is dus slechts een indicatie voor de aanwezigheid van sperma.
Microscopische verificatie
Definitieve verificatie vindt plaats met behulp van microscopisch onderzoek. De vlek wordt chemisch behandeld en onder de microscoop bekeken. Hierbij kijkt de onderzoeker of er spermatozoïden aanwezig zijn in de vlek. Binnen korte tijd verliezen de spermatozoïden hun staartjes, maar ook de kopjes van de spermacellen zijn zichtbaar in het microscopisch onderzoek.
DNA-onderzoek
Zelfs als de aanwezigheid van spermatozoïden is aangetoond, is nog steeds niet duidelijk van wie de spermacellen afkomstig zijn. Alleen met behulp van DNA-onderzoek kan een vergelijking worden gemaakt tussen het DNA van de vaste (mannelijke) partner en de donor van de aangetoonde spermavlek.
Het vervolg…
Zonder relatieadvies te willen geven; de vermoedens van overspel geven al aan dat een relatie niet helemaal lekker loopt, Ongeacht of de uitslag nu positief of negatief is.
Wij hopen natuurlijk ook dat u nooit uw vermoedens hoeft te laten verifiëren.
Bent u wel op zoek naar nader advies over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.
Samen naar de waarheid!
Cynthia
Weet je, dat mannen door de natuurlijke productie van sperma automatisch een signaal krijgen om een (seks-)partner te zoeken? Dat vrouwen zich daar niet vaak om bekommeren? Dat wel eens de reden kan zijn, dat mannen het vaker buiten de deur zoeken? Vrouwen daarom ook invloed kunnen uitoefenen op het zoekgedrag van hun partner? Dit overigens niet uitsluitend voor mannen geldt, omdat ook vrouwen vanuit hun natuur een signaal van binnen uit kunnen krijgen.
Het dus een samenspel moet zijn van aandacht voor elkaar en niet een één richting verkeer? Het omgaan met elkaar en samen dingen doen daarom binnen de relatie de basis remedie kan zijn tegen vreemd gaan?
Hallo Ger,
Er zijn veel verschillende oorzaken voor overspel.
Het is niet mijn/onze intentie om overspel te veroordelen. Wanneer iemand echter zijn partner (m/v) verdenkt van overspel is het verkrijgen van zekerheid hierover meestal de enige manier om de twijfels weg te nemen en een goede keuze te kunnen maken over vervolgstappen.
Met de beschreven forensische technieken kunnen we in sommige situaties de zekerheid bieden aan mensen die twijfelen over de eerlijkheid van hun partner.
En zo gaan we weer Samen naar de waarheid!
Cynthia
Hallo Cynthia. Er is inderdaad overspel dat af en toe een gedegen onderzoek nodig heeft, vooral als de kinderen van de ouders daar de dupe van kunnen worden en/of als er veel geld/woning/bedrijf/familie etc bij betrokken is. Een derde ‘kan’ eventueel slechte bedoelingen hebben. Vaak zet iemand een groot gedeelte van zijn eigen leven opzij om met zijn/haar partner door het leven te gaan. Dan is het zijn/haar recht, bij grote vermoedens, om te weten of er geen misbruik gemaakt wordt van zijn inzet en kan grote schade voorkomen worden. Juist eerlijkheid tegenover elkaar, om van overspel geen taboe te maken, voorkomt veel ellende, maar helaas gebeurt dat nog niet vaak genoeg. De forensische technieken zijn dan extra belangrijk om samen met meerdere feiten tot waarheidsvinding te komen om de juiste maatregelen te kunnen treffen tijdens een eventuele scheidingsprocedure.
Hallo Rianne,
Een particulier rechercheonderzoek kan alleen worden uitgevoerd als de opdrachtgever/-geefster een zogenoemd ‘gerechtvaardigd belang’ heeft. Het gerechtvaardigd belang ligt in deze inderdaad in de grote belangen die er spelen bij de gevolgen van wel of niet overspel. Het verkrijgen van zekerheid over de bestaande twijfels is dus erg belangrijk en kan grote gevolgen hebben voor het leven van zowel de twijfelaar als de (al dan niet terecht) beschuldigde partner.
Uiteraard zijn er vele factoren – zowel preventief als na vaststelling van overspel – die nog allerlei invloed hebben op het ontstaan van overspelig gedrag, het ontstaan van de twijfels en de vervolgkeuzes die worden gemaakt.
Een belangrijke stap is echter het verkrijgen van zekerheid.
Slechts wanneer er zekerheid is kunnen gedegen keuzes worden gemaakt.
Samen naar de waarheid!
Cynthia