Het festivalseizoen 2014 is in volle gang, en met de zomerse temperaturen zijn de buiten-festivals al bij voorbaat een succes. Deze zomer vinden verschillende festivals plaats, waar de aanwezigen kunnen genieten van live muziek, gezelligheid, (hopelijk) de zon en de sfeer die er hangt. Voor veel festivalgangers is het genieten van het leven.
Helaas komt het gebruik van alcohol en drugs bij festivals veel voor. Op verschillende (festival)websites wordt het door festivalbezoekers zelfs weergegeven als ‘normaal’.
Wat ook voorkomt, is dat bezoekers door een ander drugs toegediend krijgen. Ongewenst, via hun drankje. Dit fenomeen is al langer bekend en gelukkig zijn verreweg de meeste festivalbezoekers op de hoogte van de preventieve maatregelen (hou je drankje altijd in het oog, neem geen drankje aan van iemand die je niet of pas net kent, etc.).
Bewust of onbewust, drugsgebruik bij festivals gaat geregeld mis.
Overlijden na gebruik van drugs
Tijdens het festivalseizoen 2013 zijn in Nederland zes mensen overleden door het gebruik van drugs. In april 2014 is ook een jongere overleden na het gebruiken van drugs tijdens het uitgaan.
Omdat harddrugs niet legaal verkregen kan worden, is men nooit zeker van de herkomst en de samenstelling van de drugs. Bij het Trimbos instituut kan men een drug laten testen, maar uiteindelijk is het nooit veilig om drugs te gebruiken. Ieder lichaam reageert anders, en de combinatie van drugs met warmte, alcohol en weinig slaap kan verschillende uitwerkingen hebben.
Zorg eerst voor je eigen gezondheid
Als je ziek bent geworden en je weet niet zeker waar het door komt, ga dan altijd naar een dokter. Laat jezelf onderzoeken en zorg ervoor dat er maatregelen genomen kunnen worden om je gezondheid (verder) te beschermen.
Drugs wordt door je lichaam opgenomen in het bloed, na een bepaalde periode (verschillend per soort drug) worden de resterende stoffen uitgescheiden door het lichaam via de urine. Na een paar dagen is de drug uit het lichaam verdwenen. De plaats waar drugsgebruik dan nog kan worden aangetoond is (hoofd)haren.
Gebruikte drugs kunnen dus kort na het gebruik worden teruggevonden in lichaamsvloeistoffen zoals bloed en urine, en langere tijd na het gebruik in hoofdharen.
Wanneer je denkt dat iemand drugs in je drankje heeft gedaan, zorg dan dat je zo snel mogelijk opgevangen wordt door een medicus. Zorg eerst voor je gezondheid.
Als je in de gelegenheid bent, bewaar dan je urine. Zowel voor de politie, de artsen en voor jezelf kan het belangrijk zijn om onderzoek te (laten) uitvoeren naar de soort drug die in je lichaam aanwezig is (geweest).
Onderzoek naar het ingenomen middel
Wanneer drugs kan worden aangetoond in je lichaam, kan dit het bewijs leveren dat de politie nodig heeft om nader onderzoek te doen of vervolging in gang te zetten, de soort drugs kan voor artsen belangrijk zijn bij het maken van behandelkeuzes en voor jezelf kan het belangrijk zijn om het incident te verwerken.
Nazorg en opvang is belangrijk, maar preventie is natuurlijk beter. Spreek met je vrienden voorafgaand aan je festivalbezoek af om op elkaar te letten. Zorg dat je op de hoogte bent van de handelingen die je moet uitvoeren wanneer iemand ziek wordt en van de personen en locaties waar je terecht kunt. Dan geniet je gerust en veilig van een festival.
Samen naar de waarheid!
Joyce & Cynthia
Joyce Kortschot heeft deze week meegeschreven aan het blogartikel. Linken met Joyce via LinkedIn kan hier.
Duidelijk omschreven.
Als fanatieke festival bezoeker zie ik deze problemen regelmatig voorbij komen.
Als student heb ik eens een onderzoek gedaan naar de veiligheid op festivals, inclusief drugs gebruik en de diverse symptomen hiervan.
Wat ik verder gehoord en gelezen heb, is dat vorige week bij een dance feest (Intents) en afgelopen weekend (7th Sunday) beide keren een persoon onwel is geworden en is overleden.
Dramatisch, dat zeker, maar alsnog is het iets waar bezoekers met nadruk op gewezen worden.
Verder zijn er diverse aspecten waar een bezoeker rekening meekan houden wanneer deze denkt, drugs toegediend te hebben gekregen ( verandering van kleur in zijn/haar drankje, andere smaak, in zeer korte tijd een dronken gevoel, extreem zweten, etc.)
Het is en blijft een issue voor ieder festival/evenement, telkens weer.
Hallo Frank,
Wat erg. Ik had de nieuwsberichten van vorige week en afgelopen weekend nog niet gehoord.
Het veelvuldige gebruik in Nederland en tijdens festivals, leidt ertoe dat mensen toch denken dat het ‘wel kan’. En zolang deze gedachte heerst, kan alleen voorlichting misschien helpen. Is er wel eens onderzocht/gemeten hoeveel effect de preventie en voorlichting hebben?
Dank voor je aanvullende factoren. Zeker zeer belangrijk bij het voorkomen van problemen.
Goede avond Cynthia,
heel erg inderdaad!
Voorlichting is op sommige festivals (wel eens) gegeven in de vorm van reclames enzo.. 1 daarvan was geloof ik “Pas op voor de witte waas”, iedere bezoeker kreeg een klein envolopje en als je die open vouwde zag je dat staan in een grijs rode driehoek als waarschuwing voor Cocaïne gebruik.
Verder heb ik wel eens bij evenementen een busje zien staan van Trimbos (o.i.d.) voor drugstests, maa rja, als je daarlangs dan een bus van de politie plaatst, komen er weinig mensen hun drugs laten testen met de angst dat het misschien wel afgepakt wordt.
Van allebei de zaken iets te zeggen natuurlijk.
Ik denk verder dat het meer in algemene zin regelmatig getest wordt,, een kort vragenlijstje of iets dergelijks op diverse sites die te maken hebben met festivals bijvoorbeeld.
Verder weet ik niet zo goed hoe ze dat meten, ik denk dat Trimbos en dergelijke ook wel zulke cijfers hebben, en de politie van iedere gemeenten lijkt me van in beslag genomen verdovende middelen. zo kan er in ieder geval ( denk ik) een best duidelijk overzicht gecreerd worden hoeveel drugs er gebruikt is/wordt. zie artikel uit 2012:
http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/druggebruik/verschillen-internationaal/
Nieuwsartikel 2014 Volkskrant:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3662397/2014/05/27/Gemiddeld-drugsgebruik-nergens-in-Europa-zo-hoog-als-in-Nederland.dhtml
Hierin staat bijvoorbeeld ook dat riool water getest wordt op drugsresten.
Met vriendelijke groet,
Frank Balazs
Wat een *** toch weer.
De voorlichting die zou moeten worden gegeven betreft niet het “pas op je drankje”, en “laat je drug testen”.
Voorlichting moet bestaan uit dat mensen VOCHT moeten drinken in plaats van alleen maar alcohol terwijl ze al drugs gebruiken.
Voorlichting moet bestaan uit welke doseringen ‘normaal’ zijn en dat het kan voorkomen dat je pil pas na een uur begint te werken terwijl het de vorige keer al na een half uur begon te werken. En je dus niet na een half uur er nog 1 moet nemen.
En niet alleen maar in de volle zon moet staan dansen en zweten met je drankje.
En dat je je tekorten moet aanvullen. En zorgen dat je voorafgaand lekker in je vel zit, voldoende en gezond hebt gegeten, uitgerust bent etc.
Hallo Anna,
Dankjewel voor je aanvullende reactie.
Je hebt gelijk. Alle factoren die je noemt zijn minstens zo belangrijk. Maar het gebruik van drugs en zeker het toegediend krijgen van drugs is een gevaar dat op de loer ligt.
Ik ben er niet voor om het gebruik van drugs af te raden, (al is dat wel mijn persoonlijke mening), maar ik wil wel graag voorlichting geven over de wijze waarop – achteraf – het gebruik van drugs kan worden onderzocht.
Pas als de werkelijkheid bekend is, kan een dokter, een opsporingsambtenaar en jijzelf de juiste maatregelen en/of vervolgstappen nemen.
Mijn boodschap met dit artikel betreft, dat je daar zelf ook een rol in speelt.
Samen naar de waarheid!
Cynthia
Als voormalig drugsexpert bij de politie kunnen wij ons vinden in de mening van Anna. Drugs is in deze tijd niet meer weg te denken. Vandaar dat het testen op drugs een meer veilig gebruik oplevert.
Het is daarbij onvoorstelbaar dat er niet op iedere festival geen gratis water verstrekt wordt tijdens hete dagen. Door gebruik van drugs tesamen met dansen en hitte, zweten mensen overmatig en verliezen veel vocht.
Vaak geadviseerd maar commercie geniet voorkeur.
Wat betreft het traceren van drugs in lichaam willen we even aanvullen dat elke drugs een andere afbraaktermijn heeft. Voorbeeld: GHB binnen een dag en marihuana meer dan een maand.
Een goed onderwerp die bespreekbaar moet zijn.
Hallo Mira recherchebureau,
Het blijft een dilemma… Accepteren we het gebruik van drugs of niet? Feit is dat het in Nederland gedoogd wordt, en dat het gebeurt. Natuurlijk is het dan ook een taak om te zorgen dat het dan veilig gebeurt.
Ik heb me dan ook zeer erg verbaasd over de berichten dat tijdens een festival afgelopen weekend bezoekers vier euro moesten betalen voor een flesje water. Dat gaat inderdaad wel erg ver en is vragen om problemen, ook bij de bezoekers die geen drugs gebruiken.
En inderdaad, alle drugs en medicijnen hebben een verschillende afbraaktermijn. In deze tabel van Jellinek staat een overzicht weergegeven. http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/alcohol-drugs/drugs/drugs-gebruik/hoe-lang-zijn-drugs-aantoonbaar/
Bij het onderzoek naar de aanwezigheid van drugs (of medicijnen) in een lichaam, is het dan ook altijd zoeken naar de juiste test. De verschillende afbraakproducten komen allemaal op een andere wijze bij de analyse tot uiting. Maar gelukkig zijn er voldoende manieren om de verschillende drugs en medicijnen terug te vinden met chemische analyses.
Samen naar de waarheid!
Cynthia
Er is nu een apparaatje in ontwikkeling dat binnen enkele seconden kan aangeven of een drankje vermoedelijk vervuilt is met een middel: http://tweakers.net/nieuws/97411/apparaatje-detecteert-of-drankje-stiekem-is-vervuild-met-drugs.html
Je moet altijd je drugs laten testen, dat is veel veiliger. Je kunt het altijd laten doen op een plaats dichtbij in Nederland. Hier een overzicht met alle plaatsen in Nederland waar dat kan. Staat zelfs een kaart bij. https://www.legalsilkroad.nl/drugs-testen-4fa-4fmp-drugstestservice-alle-adressen/ Dus besteed die tijd eraan! Voor je eigen veiligheid en gezondheid!.