Het festivalseizoen 2014 is in volle gang, en met de zomerse temperaturen zijn de buiten-festivals al bij voorbaat een succes. Deze zomer vinden verschillende festivals plaats, waar de aanwezigen kunnen genieten van live muziek, gezelligheid, (hopelijk) de zon en de sfeer die er hangt. Voor veel festivalgangers is het genieten van het leven.

Helaas komt het gebruik van alcohol en drugs bij festivals veel voor. Op verschillende (festival)websites wordt het door festivalbezoekers zelfs weergegeven als ‘normaal’.

Wat ook voorkomt, is dat bezoekers door een ander drugs toegediend krijgen. Ongewenst, via hun drankje. Dit fenomeen is al langer bekend en gelukkig zijn verreweg de meeste festivalbezoekers op de hoogte van de preventieve maatregelen (hou je drankje altijd in het oog, neem geen drankje aan van iemand die je niet of pas net kent, etc.).

Bewust of onbewust, drugsgebruik bij festivals gaat geregeld mis.

Overlijden na gebruik van drugs

Tijdens het festivalseizoen 2013 zijn in Nederland zes mensen overleden door het gebruik van drugs. In april 2014 is ook een jongere overleden na het gebruiken van drugs tijdens het uitgaan.

Omdat harddrugs niet legaal verkregen kan worden, is men nooit zeker van de herkomst en de samenstelling van de drugs. Bij het Trimbos instituut kan men een drug laten testen, maar uiteindelijk is het nooit veilig om drugs te gebruiken. Ieder lichaam reageert anders, en de combinatie van drugs met warmte, alcohol en weinig slaap kan verschillende uitwerkingen hebben.

Zorg eerst voor je eigen gezondheid

Als je ziek bent geworden en je weet niet zeker waar het door komt, ga dan altijd naar een dokter. Laat jezelf onderzoeken en zorg ervoor dat er maatregelen genomen kunnen worden om je gezondheid (verder) te beschermen.

Drugs wordt door je lichaam opgenomen in het bloed, na een bepaalde periode (verschillend per soort drug) worden de resterende stoffen uitgescheiden door het lichaam via de urine. Na een paar dagen is de drug uit het lichaam verdwenen. De plaats waar drugsgebruik dan nog kan worden aangetoond is (hoofd)haren.

Gebruikte drugs kunnen dus kort na het gebruik worden teruggevonden in lichaamsvloeistoffen zoals bloed en urine, en langere tijd na het gebruik in hoofdharen.

Wanneer je denkt dat iemand drugs in je drankje heeft gedaan, zorg dan dat je zo snel mogelijk opgevangen wordt door een medicus. Zorg eerst voor je gezondheid.
Als je in de gelegenheid bent, bewaar dan je urine. Zowel voor de politie, de artsen en voor jezelf kan het belangrijk zijn om onderzoek te (laten) uitvoeren naar de soort drug die in je lichaam aanwezig is (geweest).

Onderzoek naar het ingenomen middel

Wanneer drugs kan worden aangetoond in je lichaam, kan dit het bewijs leveren dat de politie nodig heeft om nader onderzoek te doen of vervolging in gang te zetten, de soort drugs kan voor artsen belangrijk zijn bij het maken van behandelkeuzes en voor jezelf kan het belangrijk zijn om het incident te verwerken.

Nazorg en opvang is belangrijk, maar preventie is natuurlijk beter. Spreek met je vrienden voorafgaand aan je festivalbezoek af om op elkaar te letten. Zorg dat je op de hoogte bent van de handelingen die je moet uitvoeren wanneer iemand ziek wordt en van de personen en locaties waar je terecht kunt. Dan geniet je gerust en veilig van een festival.

Samen naar de waarheid!
Joyce & Cynthia

Joyce Kortschot heeft deze week meegeschreven aan het blogartikel. Linken met Joyce via LinkedIn kan hier.