Christiaan Jacobus van Ledden Hulsebosch

Forensisch onderzoek is niet meer weg te denken uit het hedendaagse onderzoek naar misdrijven. Dagelijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan en nieuwe technieken ontwikkeld. Forensisch onderzoek speelt een grote rol in de bewijsvoering teneinde verantwoordelijken te veroordelen en wordt veel betrouwbaarder geacht dan bijvoorbeeld getuigenverklaringen of zelfs een bekentenis.

Toch is het forensisch onderzoek nog niet zo oud. Honderd jaar geleden stond de inzet van de wetenschap ten behoeve van de waarheidsvinding in misdaadzaken nog in de kinderschoenen.

Christiaan Jacobus Van Ledden Hulsebosch (1877-1952) was één van de eerste forensisch onderzoekers in Nederland.

Apotheker

De vader van Van Ledden Hulsebosch was apotheker, en zijn zoon trad in zijn voetsporen door – na zijn studie farmacie aan de Universiteit van Amsterdam – de apotheek van zijn vader over te nemen.

Van Ledden Hulsebosch sr. adviseerde de politie in Amsterdam al langere tijd in verschillende zaken en voerde verschillende onderzoeken uit. Toen er een keer een oproep voor hulp arriveerde op het moment dat sr. niet aanwezig was, nam jr. de honneurs waar en slaagde erin om de recherche van waardevolle hulp te voorzien.

Na zijn opleiding in de farmacie, studeerde Van Ledden Hulsebosch jr. ook criminologische scheikunde en natuurkunde, waarmee hij zijn kennis omtrent het inzetten van wetenschap ten behoeve van de opsporing verder ontwikkelde.

Onderzoekslaboratorium

In 1910 veranderde hij de (van zijn vader overgenomen) apotheek in een laboratorium, waar hij onderzoeken uitvoerde voor industrie, particulieren en justitie. Hij onderzocht iedere situatie die aan hem werd voorgelegd, vanuit dezelfde gedachte: de sporen vertellen mij de informatie over de verantwoordelijke.

Zijn passie voor het vakgebied en zijn eigen creativiteit bij het ontwikkelen van hulpmiddelen die hem hielpen om nog meer informatie te verzamelen van ‘locaties des misdaads’, zorgde ervoor dat hij zichzelf en de mogelijkheden van het forensisch onderzoek bleef ontwikkelen.

In 1914 begon hij zijn kennis over te dragen op politieambtenaren die in het veld werkten.
Twee jaar later – in 1916 – werd hij wetenschappelijk adviseur bij de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam.

Van Ledden Hulsebosch zette zijn werkzaamheden als onderzoeker voort, en leidde in zijn loopbaan vele mensen op. Het verspreiden van zijn kennis vond hij geen overbodige luxe, er gingen geregeld zaken mis. Een verzoek aan een veldwachter om de vingerafdrukken (‘vingers’) van een moordlocatie op te sturen voor onderzoek, resulteerde in een postpakketje waarin keurig de afgeknipte vingers van het slachtoffer zaten.

Pensioen

Van Ledden Hulsebosch ging met pensioen in 1950, enigszins gefrustreerd over het gegeven dat er niemand was om hem op te volgen. Hij overleed in 1952 aan een hartaanval.

In de jaren die volgden is Van Ledden Hulsebosch erkend als één van de grondleggers van het forensisch onderzoek in Nederland.

Samen naar de waarheid!
Cynthia

bron
bron