Onderzoek naar medicijngebruik of drugsgebruik in hoofdhaar

De aanwezigheid van medicijnen of verdovende middelen in een menselijk lichaam kan worden aangetoond door middel van een test in urine, speeksel of bloed. Na enkele uren of dagen zijn de stoffen echter uit het lichaam verdwenen. De testen zullen dan geen aanwezigheid meer aantonen. Met behulp van onderzoek aan hoofdhaar kan echter nog na langere tijd worden aangetoond of iemand medicijnen of verdovende middelen gebruikt heeft.

 

Medicijnen en verdovende middelen in het lichaam

Ons lichaam heeft voedingsmiddelen nodig om te kunnen voortbestaan. Soms hebben we medicijnen nodig om ons beter te voelen of om ons lichaam te laten presteren zoals we willen. En soms gebruiken we middelen die we eigenlijk niet nodig hebben, maar waardoor we ons wel beter voelen (cafeïne, nicotine, etc).

Van alle stoffen die we innemen gebruikt ons lichaam wat het nodig heeft, en classificeert de rest als overbodig. Deze stoffen worden afgebroken en afgevoerd door ons lichaam.
Afhankelijk van het middel dat we gebruiken, vindt dit proces binnen enkele uren of dagen plaats.

Medicijnen en drugs zijn dus binnen relatief korte tijd weer uit ons lichaam verdwenen.In (hoofd)haren blijven residuen van deze stoffen echter langer aanwezig.

Medicijnen en drugs in hoofdhaar

Haren zijn opgebouwd uit cellen die worden aangemaakt vanuit de haarwortel en vervolgens naar buiten worden geduwd door nieuwe cellen. Bij de aanmaak van deze cellen komen de stoffen die in de bloedsomloop aanwezig zijn in de cellen terecht. Omdat haarcellen (bij lang haar) enkele maanden op/aan ons lichaam aanwezig blijven, kan met toxicologisch onderzoek worden onderzocht of enkele weken of maanden geleden bepaalde middelen in iemands bloedsomloop aanwezig waren.

Chemische analyse aan haren

Met behulp van een chemische analyse kan een pluk hoofdhaar worden onderzocht op de aanwezigheid van residuen van verschillende middelen. Het gebruik van verdovende middelen, gebruikte medicijnen, zware metalen of overmatig alcoholgebruik kan worden aangetoond.

Hierbij wordt door het laboratorium onderscheidt gemaakt tussen actief gebruik en passief gebruik (meeroken). In de meeste gevallen kan tevens onderscheid worden gemaakt tussen middelen die in het lichaam aanwezig zijn geweest en middelen die van buitenaf op het haar terecht zijn gekomen.

Met behulp van de chemische analyse kan een uitspraak worden gedaan over de aanwezigheid van medicijnen of verdovende middelen in het lichaam een aantal weken of zelfs maanden geleden. Zelfs als een urine-, speeksel- of bloedtest niets meer aantoont, verraadt uw hoofdhaar de aanwezigheid van middelen in uw systeem.

Samen naar de waarheid!
Cynthia

Wil je je haar laten testen op de aanwezigheid van middelen? Neem dan contact met ons op.