Hoe kun je vaststellen dat een vlek bloed is?

Wanneer bloed opdroogt wordt het donkerder en bruiner van kleur. Het lijkt na een tijdje erg op een chocolade- of koffievlek.

Hoe kun je onderscheid maken tussen bloedvlekken, chocoladevlekken en koffievlekken?

Proeven is geen goed idee :-), ruiken ook niet. Zeker als de vlek al wat ouder is, is de geur ook niet altijd meer te onderscheiden met de menselijke zintuigen.

Gelukkig is er een chemische test waarmee kan worden aangetoond of men te maken heeft met bloed, of met een andere vlek.

Er zijn zelfs verschillende tests. De principes zijn bij alle tests hetzelfde.

Kastle Meyer test

Bloed bevat hemoglobine. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam.
Wanneer hemoglobine in contact gebracht wordt met waterstofperoxide vindt er een chemisch proces plaats, waarbij een toevoeging van phenolphthaleïne direct zorgt voor een roze-verkleuring van de phenolphthaleïne.

Als men een verkleuring ziet is dit een indicatie voor de aanwezigheid van bloed. Een indicatie, helaas geen sluitende identificatie van bloed.

Vals positieve resultaten

De verkleuring vindt plaats wanneer waterstofperoxide onder invloed van een katalysator (in bovenstaande test: hemoglobine) contact komt met phenolphtaleïne. Er zijn naast hemoglobine nog andere stoffen die als katalysator kunnen optreden. Bijvoorbeeld groentes zoals bloemkool en broccoli, maar ook koper en ijzerzouten kunnen de verkleuring laten plaatsvinden.

De test maakt ook geen onderscheid tussen humaan en dierlijk bloed. Er zal dus altijd een vervolgtest moeten plaatsvinden om te bepalen of de bloedvlek een dierlijke of humane herkomst heeft.

Samen naar de waarheid!
Cynthia