De poriën zijn zichtbaar als witte stipjes in de papillairlijnen *klik voor een vergroting*

Poroscopie is een onderdeel van de dactyloscopie die zich richt op het onderzoek naar de aanwezige poriën in vingerafdrukken.

Vingerafdrukonderzoek (dactyloscopie) richt zich op de lijnen die afkomstig zijn van het ribbelpatroon op de toppen onze vingers (de papillairlijnen). Een vingerafdruk ontstaat doordat de toppen van vingers vochtig gehouden worden door vet en zweet dat uit poriën over onze vingerafdrukken stroomt.

Deze poriën zijn kleine kanaaltjes die vanuit het onderhuids bindweefsel naar de buitenste huidlaag lopen en daar zeer kleine openingen vormen in de papillairlijnen op onze vingers.

De poriën vormen een patroon op onze vingertoppen dat ook voor onderzoek kan worden gebruikt.

Er zitten echter wel een aantal haken en ogen aan het gebruik van poriën voor vergelijkend onderzoek.

Haken en ogen aan poroscopie

De poriën vormen zulke kleine openingen, dat ze gemakkelijk verstopt kunnen gaan zitten. Met name wanneer vingertoppen vuil zijn of vingerafdrukken gezet zijn op vuile ondergronden, zijn poriën meestal niet goed te zien in de vingerafdruk. Ook het gebruik van vingerafdrukpoeder om een dactyloscopisch spoor mee zichtbaar te maken, kan ervoor zorgen dat de poriën dicht komen te zitten met poeder.

Bovendien verandert de positie van de poriën een klein beetje als iemand iets harder drukt op de ondergrond wanneer hij zijn vingerafdruk achterlaat. En ook kou, warmte, en andere factoren waardoor de vingers bijvoorbeeld dikker worden, kunnen effect hebben op de positieweergave van poriën. Als deze factoren ook moeten worden meegenomen, kan poroscopie op zichzelf staand niet als identificerend onderzoeksmiddel worden ingezet.

Poroscopie als ondersteunend middel

Poroscopie kan echter wel ondersteunend zijn wanneer er bijvoorbeeld maar een heel klein stukje van een vingerafdruk teruggevonden wordt op een onderzoekslocatie. Als in dit partiële afdrukspoor onvoldoende typica aanwezig zijn, en er wel poriën zichtbaar zijn in de afdruk, kunnen de porien als aanvullend kenmerk van de vingerafdruk worden onderzocht.

Het onderzoek naar poriën in een vingerafdruk wordt hedendaags nauwelijks gebruikt. Er wordt wel vel onderzoek naar gedaan. En met verschillende methoden worden ook successen geboekt. De onderzoeken vinden, echter voornamelijk nog plaats met vingerafdrukken die onder optimale condities worden geplaatst of die rechtstreeks van een persoon worden opgenomen (en niet van een achtergelaten vingerafdrukspoor). Poriënonderzoek aan vingerafdruksporen die na een incident worden gevonden, is nog een toekomstbeeld.