Ons lichaam bestaat uit cellen die voortdurend worden vernieuwd. Door de voortdurende verandering in ons lichaam, en dus onze cellen, kunnen we met behulp van (forensisch) onderzoek iets zeggen over wat er in de afgelopen uren en/of dagen in een lichaam is gebeurd.

Het eten van suikerrijke producten zorgt voor een verhoging van de bloedsuikerwaarde, slapen zorgt ervoor dat er meer melatonine in het lichaam aanwezig is.
Ons lichaam reageert op de gebeurtenissen en in voorkomende gevallen kunnen we door het meten van deze waarden iets zeggen over de (kort) voorafgaande gebeurtenissen.

Veranderingen in cellen

Deze veranderingen zijn echter maar van tijdelijke aard. Het lichaam zal zichzelf weer herstellen in de oorspronkelijke staat en de signalen die iets kunnen vertellen over plaatsgevonden gebeurtenissen verdwijnen weer.

Het lichaam beschikt echter ook over cellen waarin informatie over gebeurtenissen langer blijft opgeslagen. Zogenoemde dode cellen die niet meer veranderen nadat ze aangemaakt zijn.

Hoofdharen en nagels bestaan uit dode cellen die door ons lichaam worden aangemaakt en vervolgens worden ‘weggeduwd’ wanneer nieuwe cellen worden aangemaakt.
Deze cellen zijn dood. We hebben geen gevoel in deze cellen, en de cellen worden ook niet meer vernieuwd door het lichaam. Ze veranderen dus ook niet meer als er in het lichaam wijzigingen plaatsvinden.

Voeding  van dode cellen

De cellen van haren en nagels worden aangemaakt onder invloed van de voedingsstoffen die de cellen ontvangen uit de bloedbaan. Wanneer de cellen ‘dood’ gaan, worden ze niet meer gevoed, maar blijven ze bestaan uit de residuen die ze uit de bloedbaan hebben ontvangen toen de cellen werden aangemaakt.

Nieuwe cellen worden aangemaakt onder invloed van de aanvoer van nieuwe stoffen uit de bloedbaan, de afgestorven cellen blijven onveranderd aanwezig.

Nagelcellen groeien ongeveer 0,1 mm per dag; haren groeien ongeveer 1 cm per maand. Bij een haarlengte van drie centimeter, kan dus al tot drie maanden in het verleden worden teruggekeken naar de aanwezige stoffen in het lichaam.

Forensisch onderzoek aan haren en nagels

De haren en nagels bestaan dus uit cellen die al langer geleden aangemaakt zijn door ons lichaam. En bij het aanmaken gevoed zijn door de stoffen die op het moment van aanmaken in ons lichaam (ons bloed) aanwezig waren.

Met betrekking tot onderzoek is dit goed nieuws. De dode cellen in haren en nagels geven informatie over de aanwezige stoffen in het lichaam over een periode in het verleden.
Inmiddels bestaan er technieken die zeer betrouwbaar bepaalde (residuen van) stoffen in haren en nagels kunnen identificeren. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van verdovende middelen of medicijnen kunnen worden teruggevonden in haren en nagels.

Wanneer er onzekerheid bestaat over gebruik van verdovende middelen of medicijnen en de termijn voor onderzoek aan bloed en urine is inmiddels verstreken, kan onderzoek aan de dode cellen die aan ons lichaam aanwezig zijn alsnog een uitkomst bieden.

Samen naar de waarheid!
Cynthia