De mythe van het witte pak

Wanneer wordt gesproken over een forensisch onderzoeker is het beeld dat bij de meeste mensen meteen voor ogen schiet, die van een persoon, volledig gekleed in een wit pak, mutsje op, mondkapje voor, beschermende plasticjes aan de schoenen en de handen omhuld met latex handschoenen.

In tv-series zien we echter ook altijd dat de hoofdpersonen onder het lijntje doorgaan en in hun eigen kleding rondlopen op een plaats waar een lichaam is gevonden.

 

Hoe zit het nu eigenlijk met beschermende kleding bij forensisch onderzoek?

Twee doelen

Het dragen van beschermende kleding heeft twee doelen:

  1. Bescherming van de locatie en sporen(dragers) tegen contaminatie door de onderzoeker
  2. Bescherming van de onderzoeker tegen mogelijk gevaarlijke stoffen die aanwezig zijn op een locatie.

Bescherming van de sporen

Iedereen laat de hele dag door sporen achter. Vingerafdrukken op alles wat we aanraken, een persoon verliest per dag ongeveer 100 haren, als we rondlopen blijven afdrukken van onze schoenen achter en via onder andere huidcellen en speekseldruppeltjes blijft ons DNA overal achter waar we komen.

Op een onderzoekslocatie wordt gezocht naar alle aanwezige sporen die mogelijk informatie over het incident in zich dragen. Het is van belang om tussen alle sporen die achterblijven tijdens de gewone dagelijkse gang van zaken, die sporen te vinden die specifiek te maken hebben met het incident. Wanneer een onderzoeker daar zijn eigen sporen aan toevoegt, wordt de puzzel alleen maar groter.

Met de beschermende kleding wordt dus voorkomen dat er sporen worden toegevoegd aan een bestaande incidentlocatie. Het dragen van een pak alleen is echter niet voldoende om contaminatie geheel tegen te gaan.
De wijze van handelen op de locatie is minstens zo belangrijk.

Wanneer een onderzoeker met plastic bescherming over zijn schoenen op een achtergelaten schoenafdruk gaat staan, is de schoenafdruk niet meer bruikbaar voor onderzoek…

En ook ná het onderzoek op locatie, wanneer de sporen of sporendragers worden onderzocht in het laboratorium, moet de onderzoeker ervoor zorgen dat hij zelf geen sporen toevoegt. Dus ook in het laboratorium dragen onderzoekers beschermende kleding.

Bescherming van de onderzoeker

Naast het beschermen van de sporen en het voorkomen van contaminatie, beschermt de kleding ook de onderzoeker tegen invloeden van de sporen.
Wanneer bijvoorbeeld onderzoek wordt uitgevoerd naar gedumpt afval, is het van belang dat de onderzoeker zich beschermd tegen de mogelijke schadelijke stoffen die in het afval zitten.

Ook is de bescherming belangrijk op het moment dat onderzoek plaatsvindt naar of aan lichaamsvloeistoffen, zoals bloed en speeksel. Via allerlei lichaamsvloeistoffen kunnen bijvoorbeeld ziektes worden overgedragen tussen een spoor en de onderzoeker.

Het dragen van beschermende kleding is van groot belang bij het bewaren van de integriteit van sporenmateriaal. Ook al zit het vaak oncomfortabel, bescherm jezelf en je sporenmateriaal. Het witte pak helpt je in je onderzoek.

Samen naar de waarheid!
Cynthia